Președintele Asociației de Dezboltare Durabilă (ADD) Constanț, Ana – Maria Vătămanu, consideră că moștenirea lui Ivan Patzaichin poate fi considerată cu ușurință o veritabilă lecție de dezvoltare durabilă.
Ana – Maria Vătămanu a fost prezentă la Festivalul Ivan Patzaichin, desfășurat în această săptămână în județul Tulcea.
“M-am bucurat să mă aflu aici, la festivalul pe care, în urmă cu mai bine de un deceniu, Ivan Patzaichin l-a inaugurat pentru a sărbători Tulcea. Un festival care, acum, poartă numele unui reper al nostru, al tuturor, un multiplul campion mondial, o legendă a României.
Un festival care ne invită nu doar la sărbătoare, ci și la conștientizarea unor probleme cu care ne confruntăm la nivel de societate, la identificarea unor soluții responsabile pentru rezolvarea acestora.
Ca președinte al Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, mărturisesc că moștenirea pe care marele nostru campion ne-a lăsat-o, de la promovarea sportului și, totodată, a României în întreaga lume până la implicarea în nenumărate proiecte ce țin de mediul înconjurător, poate fi considerată cu ușurință o veritabilă lecție de dezvoltare durabilă”, a declarat Ana – Maria Vătămanu.
Ea a precizat că ediția din acest an a festivalului a căutat soluții de dezvoltare durabilă în Tulcea și în Delta Dunării.
“Consider, totodată, că este de o importanță majoră pentru noi toți să ducem mai departe această moștenire pe care Ivan Patzaichin ne-a lăsat-o. Și mă bucur să văd că Asociaţia „Ivan Patzaichin – Mila 23” face deja acest lucru, cu dedicare, cu responsabilitate și cu pasiune, prin organizarea festivalului din acest an, care pune lupa și pe o temă majoră și de actualitate: soluții de dezvoltare durabilă în Tulcea și Delta Dunării.
Prin prezența mea, le-am transmis celor prezenți dorința ca împreună să implementăm aceste soluții, care să fie un exemplu pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltare durabilă la nivel național. Asta pentru a reuși să facem din comunitățile noastre un mediu responsabil, sănătos, sustenabil, echilibrat, modern, în care să ne placă să trăim”, a declarat Ana-Maria Vătămanu, președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța.
Organizatorii au spus că în cadrul evenimentului s-a discutat despre soluțiile prin care apele pot fi făcute mai prietenoase.
“Împreună cu Asociația Milla 23 Rowmania, continuăm seria de dezbateri Apele Unite ale României, un proiect care are ca scop democratizarea accesului la apă pentru un număr cât mai mare de cetățeni.
S-a discutat astăzi despre soluțiile prin care putem face apele mai prietenoase, soluții durabile pentru Tulcea și Delta Dunării și am putut vedea. Nu ne putem dezvolta durabil decât împreună cu protejarea naturii. Din fiecare dezbatere avem de învățat iar conferințele ne arată nevoia mare de comunicare între toate segmentele societății”, au declarat organizatorii Festivalului Ivan Patzaichin.
Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, consilierul de stat Borbély László, prezent la eveniment a afirmat:
“E foarte bine că ne-am întâlnit aici, la Tulcea, pentru că e o zi pentru mine unică în fiecare an și Asociația Mila 23 Ivan Patzaichin organizează acest eveniment de o săptămână. Și nu numai că schimbăm idei, dar e foarte important ce am discutat astăzi să vedem ce facem cu Delta Dunării. Această relație de parteneriat cu asociația condusă de doamna Vătămanu înseamnă că putem avea exemple pozitive.
Noi totdeauna spunem la orice întâlnire, iată ar trebui să existe, după părerea mea, în fiecare județ, o asemenea asociație care să pună laolaltă acele elemente de dezvoltare durabilă, fără de care nu poți să faci un plan de management care să fie din toate punctele de vedere acceptabil. Și chiar de astăzi, din fiecare discuție, fiecare alocuțiune, a reieșit clar faptul că dacă instituțiile locale și centrale, dacă acele asociații care vin cu partea tehnică nu pot să comunice între ele, atunci, din păcate, vedem ce se întâmplă și în Deltă, ce se întâmplă în alte zone, când faci o infrastructură fără a ține cont de aceste aspecte ecologice și sociale și cu comunitatea locală”.
Be the first to comment