Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, este prezent vineri, 19 august, la Constanța, pentru a verifica stadiul lucrărilor la Cazinoul de pe faleza Mării Negre, obiectiv finanțat de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării.
Astfel, au fost finalizate lucrările la fațada de nord a clădirii și a turnurilor cu berbeci și au fost înlăturate elementele de protecție, clădirea fiind astfel vizibilă publicului larg care frecventează faleza Cazinoului sau Acvariul din Constanța.
„Dezvelirea Cazinoului din Constanța, clădire unică și reprezentativă a României, a cărei reabilitare este prioritară pentru Guvern, a fost un moment unic astăzi dimineața. Lucrările de reabilitare finalizate până acum subliniază monumentalitatea acestei superbe clădiri construite în stil Art Nouveau”, a declarat ministrul Cseke Attila.
Alături de ministrul Cseke Attila, s-au aflat și reprezentanți ai PNL Constanța, care au apreciat importanța momentului.
„Când spui Constanța, gândul se duce, automat, la mare, la plajă și, inevitabil, către simbolul nostru – Cazinoul. După zeci de ani de întuneric și paragină, cel mai important edificiu din Dobrogea revine la lumină, prin unul dintre cele mai ambițioase și vizibile proiecte derulate de Compania Națională de Investiții. Am fost și astăzi în Cazino, de data asta alături de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, unde am aflat, direct de la cei care lucrează la restaurarea monumentului, cât de important este fiecare detaliu. Pentru că detaliile conturează spiritul Cazinoului, cu care ne vom mândri, din nou, după o lungă așteptare”, a declarat prefectul județului Constanța, Silviu Iulian Coșa.
El a fost completat de Ionuț Rusu, viceprimarul PNL al municipiului Constanța:
„Cu mai mult de 100 de ani în urmă, strategia de dezvoltare a Constanței a fost strâns legată de construcția unui edificiu care să atragă atât turiști, cât și investitori. Edificiul, construit în stilul Art Nouveau, la construcția căruia au participat Anghel Saligny și Daniel Renard, a devenit simbolul orașului nostru. Cazinoul din Constanța, edificat și restaurat de administrații liberale, începe să ni se arate în toată splendoarea sa”.
Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, a precizat pe pagina sa de socializare că își dorește foarte mult să vadă finalizate cât mai repede lucrările de restaurare și consolidare a Cazinoului, simbolul orașului Constanța.
„Fațada de nord care a fost dezvelită astăzi anticipează strălucirea pe care o va avea această clădire monument. Detaliile arhitecturale, culoarea întregesc povestea acestei perle de la malul mării. Pentru noi toți, bucuria cea mai mare va fi atunci când se vor deschide larg porțile după finalizarea lucrărilor, în timp ce faleza va avea un felinar care va lumina și își va putea spune povestea și altor generații.
Apreciez că la nivelul Ministerului Dezvoltării și a Companiei Naționale de Investiții există interesul deschiderii și implicării în vederea grăbirii finalizării lucrărilor. Îi mulțumesc ministrului Cseke Attila pentru implicarea și dedicarea pe care le are pentru Cazinoul Constanța și pentru Sala Polivalentă, mai ales că cea mai frumoasă carte de vizită o reprezintă mereu sportul și cultura. Prin realizarea acestor două proiecte, vom îmbunătăți oferta municipiului”, a spus deputatul constănțean.
Concluzia a fost trasată de senatorul PNL de Constanta și lider al Organizației Municipale PNL Constanța, Septimiu Bourceanu:
„Cazinoul din Constanța va rivaliza, sigur, cu cele mai frumoase clădiri monument din Europa. Un simbol al Constanței care revine la viață și care va aduce un plus de eleganță orașului nostru”.
Proiectul, cu o finanțare în valoare de aproape 90 de milioane de lei asigurată de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, vizează consolidarea și reabilitarea Cazinoului din Constanța, ale cărui lucrări, realizate, în prezent, în proporție de 57 la sută, au în vedere:
- consolidarea în vederea punerii în siguranță;
- refacerea instalațiilor, modernizarea celor existente și realizarea de noi instalații conform normativelor în vigoare;
- reabilitarea zidului de sprijin, de apărare împotriva valurilor;
- refacerea balustradei metalice conform soluției originare și a parapetului în stil Art Nouveau;
- sistematizarea verticală și sistemele de captare a apelor pluviale cu canalizare pluvială și cu sisteme de degivrare;
- sistemele de sonorizare exterioară și interioară;
- iluminatul arhitectural interior și exterior.
Un alt obiectiv important din Constanța, finanțat de Guvern prin Ministerul Dezvoltării, este Sala Polivalentă din municipiu, proiect în valoare de 96 de milioane de lei, care va respecta standardele federațiilor sportive de profil, privind dimensiunea suprafeței de joc și a numărului de locuri, și va putea găzdui competiții de handbal, baschet și volei de nivel național, european și mondial. Clădirea va avea aproximativ 4.000 de locuri pentru spectatori în gradene fixe, 1.300 de locuri în gradene telescopice, circa 800 de locuri în varianta folosirii spațiului de joc pentru amplasarea scaunelor suplimentare pentru activități non-sportive, locuri pentru spectatori VIP și reprezentanți ai presei, precum și locuri destinate persoanelor cu dizabilități.
1 Trackback / Pingback