Luna lui Cuptor a trecut, dar asta nu înseamnă că s-a terminat vara. Ba din contră: meteorologii se așteaptă la zile însorite în aproape toată luna august. Această perioadă coincide cu concediile multora, ceea ce înseamnă, în multe cazuri, mult timp petrecut pe plajă.
Oricât de atractivă ar fi ideea să petreci ore în șir pe un cearșaf întins pe nisip, ascultând zgomotul valurilor în timp ce citești sau te distrezi cu jocuri pacanele și lucrezi pe bronzul tău perfect, trebuie să ții cont de ceva care îți poate transforma vacanța la Mamaia într-un coșmar: insolația.
Ce este insolația?
Expunerea îndelungată la razele soarelui, dar și efortul fizic la temperaturi ambientale poate duce la supraîncălzirea corpului, ceea ce poate declanșa fenomenul de șoc termic sau insolație. Spre deosebire de epuizarea termică, care este cauzată de pierderea unor cantități însemnate de apă și săruri prin transpirație, insolația înseamnă că organismul pierde capacitatea de a-și regla temperatura internă.
Simptomele insolației sunt temperatura ridicată a corpului (uneori peste 40 de grade), confuzie, iritabilitate sau alte schimbări ale comportamentului, lipsa transpirației, înroșirea pielii, respirație rapidă, puls intensificat, uneori greață, vărsături, sau disconfort la nivelul stomacului. Spre deosebire de șocul termic, insolația poate necesita chiar intervenție medicală.
Cum previi insolația?
În primul rând, încearcă să limitezi timpul pe care îl petreci în soare. Poate suna tentant să petreci toată ziua pe plajă, lucrând la proverbialul bronz perfect toată ziua dar nu e o idee bună. Merită, în schimb, să alternezi plaja cu timp petrecut la umbră. Pe lângă asta, răcește-te periodic prin dușuri, chiar și după ce ai ieșit din apa de mare (sarea îți poate usca pielea).
Dacă plănuiești să-ți petreci ziua plimbându-te pe soare, îmbracă-te lejer, în haine de culoare deschisă (adio tricoul de rocker!) și localizează supermarketurile din zonă – de regulă cu aer condiționat – pentru caz de urgență.
Trebuie să fii atent să rămâi hidratat. În mod normal, este recomandat să consumi în jur de 2 litri de fluide în fiecare zi – pe căldură mare sau dacă depui efort fizic în soare, necesarul tău de lichide crește semnificativ. Evită băuturile alcoolice (adio bere pe plajă!), cele cafeinate (adio cola și frappe) – acestea te deshidratează, deci cel mai bine este dacă rămâi la apă sau ceai.
Iar dacă simți că ai petrecut prea mult timp la soare, dacă îți simți pielea fierbinte și nu poți transpira, dacă te simți amețit, dacă respiri prea rapid sau dacă simți greață, refugiază-te imediat la umbră – sau în interiorul unei clădiri cu aer condiționat – cu o sticlă de apă rece în mână, stai jos – poți chiar să te întinzi daca situația o permite – și nu te sfii, cere ajutor. Acest ultim lucru este și mai important dacă ești o persoană vârstnică sau suferi de afecțiuni cardiace sau diabet.
Cu un pic de atenție și moderație, poți evita insolația, o afecțiune care îți poate transforma ziua petrecută pe plajă într-un coșmar.
Be the first to comment