Copiii din Cernavodă au șansa de a face primii pași pe drumul viitorilor mari campioni (re)deschis de recentele performanțe ale noii stele a sportului românesc și mondial, înotătorul David Popovici! În următoarele zile, în orașul dunărean, va avea loc deschiderea noului bazin de înot semiolimpic, o investiție a Primăriei Orașului Cernavoda demarată în urmă cu câțiva ani.
„Dorința de a se construi un bazin de înot semiolimpic, la Cernavodă, datează din 2018. Suntem la finalul lucrărilor, mai sunt câteva lucruri de făcut la exterior, apoi partea de recepție. La interior, mai avem nevoie de o clima, pentru a aduce temperatura de la 36 de grade Celsius, cât avem acum, la aproximativ 28 de grade. Dar, chiar și așa, aerul este respirabil și se poate face înot. Ne-am propus ca pe data de 25 iulie să deschidem bazinul de înot pentru copii”, a declarat pentru CTnews TV, Adrian Turcu, directorul Clubului Sportiv Axiopolis Cernavodă.
Noul bazin de înot semiolimpic este o construcție nouă, având o lungime de 26 de metri și o lățime de 12 metri. Bazinul este acoperit cu un balon, care menține o temperatură optimă în interior. Apa din bazin este încălzită, monitorizată și tratată, pentru a asigura un nivel corespunzător al PH-ului, iar un centru de comandă computerizat asigură reciclarea permanentă a apei din bazin. Cei care vor veni la bazin au la dispoziție vestiare și dușuri, precum și de o zonă de așteptare (recepție) pentru părinții care își însoțesc copiii.
„Avem un instructor de înot, adus de la Constanța, am dat drumul la înscrieri, astfel încât părinții să-și aducă copiii la clubul sportiv și să organizăm grupe de inițiere, în funcție de vârstă. Pentru moment, se pot înscrie copii cu vârstele cuprinse între 7 și 16 ani. Din păcate, nu putem să primim copii mai mici de șapte ani, deoarece micuții cu vârsta mai mică necesită atenție individuală și nu avem, încă, instructori care să lucreze cu copiii, individual”, a explicat Adrian Turcu.
Interesul în rândul părinților, dar mai ales al copiilor din localitate, este foarte mare, dovadă fiind cele 130 de cereri de înscriere deja primite de către clubul din Cernavodă. Mai mult, la dorința ordonatorului de credite, accesul copiilor înscriși este gratuit.
„Aici, copiii din Cernavodă au posibilitatea de a se iniția în practicarea înotului, un sport care aduce multiple beneficii celor care îl practică. Dorința primarului Liviu-Cristian Negoiță a fost ca bazinul să reprezinte o șansă pentru copiii din localitate care doresc să facă sport. Trebuie înțeles că ne adresăm sportului de masă, nu celui de performanță. Tocmai de aceea, accesul celor înscriși la clubul sportiv este gratuit, cu condiția de a fi locuitori ai orașului Cernavoda”, a declarat viceprimarul orașului Cernavodă, Șerif Cîrjali.
Tot în această perioadă au fost demarate lucrările de consolidare a corpului C din cadrul Liceului Tehnologic Axiopolis Cernavodă, o investiție în valoare totală de aproximativ un milion de lei, sursa de finanțare fiind o sponsorizare din SN Nuclearelectrica S.A.
„Este o clădire veche, corpul C al Liceului Tehnologic „Axiopolis”, la care au apărut fisuri și nu s-au mai putut ține cursuri și a fost necesar să o evacuăm. Administrația publică locală a obținut o sponsorizare de la SN „Nuclearelectrica”, în valoare totală de cinci milioane lei, sumă direcționată către învățământ, cultură, sport și sănătate. Din această sumă, un milion de lei a fost direcționat către reabilitarea acestui corp de clădire din cadrul liceului”, a spus viceprimarul Șerif Cîrjali.
Lucrările au început cu intervenția la nivelul fundației clădirii, fiind efectuate proceduri specifice de subzidire, în cadrul cărora s-au realizat grinzi noi de fundație și s-a hidroizolat până la nivelul trotuarului.
„În momentul de față, s-au încheiat lucrările de subzidire și s-a trecut la reabilitarea pereților clădirii, care apoi vor fi termoizolați și tencuiți. Ușile și ferestrele vor fi înlocuite cu tâmplărie din lemn stratificat. Se execută o lucrare de bună calitate, acoperișul va fi cu termoizolație, pentru a rezista intemperiilor vremii, practic rămân doar pereții vechii clădiri, restul se reabilitează”, a explicat viceprimarul orașului Cernavodă.
Termenul de execuție al lucrării este de șase luni de zile și se speră ca până la finele anului elevii liceului să-și poată desfășura cursurile în corpul de clădire reabilitat.
Be the first to comment