Cu exact un an în urmă, în vara anului 2021, fotbalul constănțean cunoștea un veritabil moment de renaștere, fuziunea dintre cele două echipe ale Constanței, Viitorul (Liga 1) și FC Farul (Liga 2) dând naștere noii echipe FCV Farul Constanța. O fuziune care a reaprins speranțele suporterilor de la malul mării de a cunoaște satisfacția și bucuria unor performanțe de prim-plan în fotbalul românesc, după mai bine de o decadă grea, cu mari frământări, în care FC Farul trecuse prin experiența falimentului, pentru a porni pe un nou drum, de la nivelul Ligii a IV-a.
După un prim sezon în care a reușit calificarea în play-off, terminând pe locul cinci, noua echipă FCV Farul Constanța are gânduri mari pentru noua ediție de campionat și este determinată să obțină performanțe notabile. Chiar dacă s-a despărțit de câțiva dintre titularii campionatului trecut, conducerea clubului face eforturi pentru a întări lotul de jucători, cu scopul de a îmbunătății performanțele echipei, astfel încât FC Farul să apară cât mai des pe partea câștigătoare în ponturi pariuri.
Astfel, conducerea echipei a reușit să realizeze câteva transferuri importante în această vară, iar mentalitatea de învingători a jucătorilor, cât și a antrenorului-finanțator Gheorghe Hagi, reprezintă garanția faptului că FC Farul se va număra și în viitorul campionat printre protagonistele Ligii 1.
Principalele transferuri din această vară
Echipa este motivată să facă performanțe notabile în Liga 1, rezultate care să permită, pe viitor, participarea în cupele europene, acolo unde fotbalul românesc a avut rezultate modeste în ultimii ani. Fostul mare internațional român, finanțator al echipei, Gheorghe Hagi a declarat de nenumărate ori că întotdeauna s-a ghidat după principiul de a lupta pentru a deveni cel mai bun, iar această mentalitate dorește să o transmită și echipei sale. Pentru noul sezon, FC Farul își dorește să strice planurile celor trei principale favorite la titlu, campioana CFR Cluj, FCSB și Universitatea Craiova. Pentru a asigura un buget competitiv, Hagi s-a declarat dispus să vândă o parte din acțiunile clubului, astfel încât să poată fi realizat transferul unor jucători de valoare. Chiar dacă, pentru moment, niciun nou investitor major nu s-a alăturat societății de la malul mării, conducerea clubului a perfectat deja câteva mutări importante pe piața transferurilor.
Gabriel Torje
Unul dintre cele mai notabile transferuri pentru echipa constănțeană este cel al fostului internațional român Gabriel Torje. Acesta a venit la FC Farul Constanța liber de contract, după ce a evoluat în sezonul trecut pentru Dinamo București, echipă care a retrogradat în liga secundă. Torje a evoluat în 23 de meciuri în ultimul sezon al Ligii 1, reușind să înscrie șase goluri. Fostul internațional român mai are multe de demonstrat la cei 32 de ani ai săi, iar Farul Constanța pare provocarea de care acesta avea nevoie pentru a renaște sub bagheta magică a lui Gheorghe Hagi.
Romario Benzar
Romario Benzar (30 ani) este, la rândul său, fost internațional, un jucător crescut la Academia Gheorghe Hagi, care a făcut parte din lotul cu care FC Viitorul Constanța câștiga primul și singurul titlu de campioană a României (2017). Din 2019, Benzar era jucătorul echipei italiene Lecce, însă nu a reușit să se acomodeze la rigorile fotbalului peninsular, în ultimul sezon nefiind inclus în lotul echipei. De altfel, ultima perioadă în care a evoluat cu regularitate se leagă tot de echipa de la malul mării, unde a fost împrumutat de către Lecce, în urmă cu două sezoane. Acum, revenit sub conducerea lui Gheorghe Hagi, Romario Benzar speră să revină la forma care l-a consacrat și propulsat sub tricoul echipei naționale.
Kevin Doukoure
Ivorianul Kevin Doukoure (23 ani) se alătură și el lotului condus de Gheorghe Hagi, după ce a evoluat la formația slovenă NK Tabor Sezana, pentru care a bifat 31 de meciuri în sezonul precedent. Doukoure evoluează mijlocaș la închidere și a venit liber de contract.
David Kiki
Jucătorul din Benin vine liber de contract și se alătură formației conduse de Gică Hagi, după ce a jucat o perioadă de doi ani în campionatul Bulgariei, cel mai recent club fiind Arda Kardzhali. Kiki va face parte din „armata” defensivă construită de Farul, acesta evoluând pe postul de fundaș stânga.
Mihai Popescu
Un alt transfer internațional reușit de FC Farul este cel al fundașului central Mihai Popescu, care vine tot liber de contract, după ce a evoluat în Scoția, la Hamilton Academical, unde fusese împrumutat de Heart of Midlothian.
Robert Ion și Dragoș Nedelcu
Gheorghe Hagi s-a orientat și către vicecampioana României, FCSB, pentru a transfera alți doi jucători liberi de contract, mijlocașul ofensiv Robert Ion și mijlocașul defensiv Dragoș Nedelcu, fotbaliști de la care se așteaptă să ofere o mai mare constanță în jocul echipei.
Vlad Morar
Odată cu plecarea golgheterului Jefte Betancor, la campioana CFR Cluj, Farul s-a văzut nevoită să găsească înlocuitor pentru poziția de atacant, iar Hagi a optat pentru Vlad Morar, un atacant care a mai evoluat în trecut pentru formația constănțeană. Morar vine de la retrogradata Dinamo București, unde a reușit să marcheze patru goluri, în doar 12 meciuri jucate pentru alb-roșii.
Alexandru Buzbuchi
La Farul Constanța revine și portarul Alexandru Buzbuchi, sportiv crescut la Academia Gheorghe Hagi și care a evoluat la Gaz Metan Mediaș, în ultimele două sezoane. Buzbuchi va asigura dublura pe post a titularului incontestabil din sezonul trecut, internaționalul Marian Aioani.
Ayrton Mboko și Jeremy Corinus
Fundașul dreapta belgian Ayrton Mboko (24 ani) și fundașul central francez Jeremy Corinus (25 ani) au fost aduși și ei liberi de contract, ultima echipă la care au evoluat fiind Academica Clinceni.
Pe lângă aceste 11 transferuri reușite, la Farul revin alți patru jucători, după perioada de împrumut la diverse echipe. Conducerea trebuie să decidă dacă fotbaliștii reveniți se pot dovedi utili în lupta pentru titlu sau vor fi împrumutați în continuare.
Aceștia sunt: Răzvan Matiș și Carlo Casap de la Concordia Chiajna, Darius Grosu de la Metaloglobus, și Antonio Vlad de la CS Hunedoara. Antrenorul-finanțator de la Farul și-a exprimat dorința de a-l achiziționa și pe atacantul Desire Azankpo, de la Dinamo, în tentativa de a întări ofensiva echipei pentru sezonul viitor.
Obiective majore pentru Farul Constanța
În primul sezon după fuziune, FCV Farul Constanța și-a atins obiectivul, reușind calificarea în faza play-off-ului Ligii 1, unde s-a clasat pe locul 5.
Un alt obiectiv major și permanent al echipei FCV Farul Constanța este promovarea jucătorilor tineri crescuți în propria academie, la echipa de seniori. În sezonul trecut, au debutat în prima ligă sub tricoul alb-albastru nu mai puțin de opt jucători de la Academia Hagi. Dintre aceștia s-a remarcat Enes Sali (16 ani), care la 15 ani, 6 luni și 21 de zile, a devenit cel mai tânăr marcator din istoria campionatului românesc, iar la 15 ani, 8 luni și 22 de zile a devenit cel mai tânăr debutant din istorie pentru echipa națională de seniori, într-un meci oficial.
La sfârșitul lunii mai, Gheorghe Hagi a susținut o conferința de presă în care a vorbit detaliat despre planurile pe care le are cu FCV Farul Constanța, dezvăluind și strategia care va face din echipa constănțeană una dintre forțele Ligii 1. Hagi a declarat că mai mult decât câștigarea campionatului care vine, își dorește stabilitate la Farul, o stabilitate pe care să dezvolte pilonii de bază ai echipei, astfel încât Farul să obțină constant rezultate pozitive, fapt ce arată viziunea de viitor a Regelui, mai mult decât dorința de succes rapid.
Cu toate acestea, obiectivul pe care constănțenii îl consideră realist pentru sezonul viitor este ocuparea unui loc pe podium. Ne rămâne doar să așteptăm cu nerăbdare debutul Ligii 1, ca să vedem ce surprize ne rezervă sezonul viitor!
Cum a ajuns Farul Constanța echipa care e astăzi?
Istoria echipei Farul Constanța se întinde pe durata a mai mult de un secol, clubul fiind înființat în anul 1920, sub denumirea de SPM Constanța. Clubul fanion al fotbalului constănțean își schimbă denumirea în PCA (1946), Locomotiva PCA (1949) și Locomotiva (1953), pentru ca numele Farul să apară pentru prima oară în 1958. Cele mai bune performanțe din istoria clubului au fost clasarea pe locul 4 (1974, sub denumirea de FC Constanța), disputarea finalei Cupei UEFA Intertoto (2006) și a finalei Cupei României (2006). Din păcate, decizii organizatorice greșite la nivelul conducerii administrative și o serie de lupte interne au dus la retrogradarea echipei în liga secundă (2009), iar anii ce au urmat au adus decăderea totală a clubului.
Anul 2016 a fost cel mai negru pentru Farul Constanța, gruparea de pe litoral declarând falimentul. Din fericire, istoria și numele i-au fost salvate de către suporteri, care au înregistrat-o sub forma unei noi entități, în Liga a 4-a, continuând astfel tradiția clubului lor iubit.
În timp ce Farul se chinuia prin ligile inferioare, fotbalul constănțean se bucura de ascensiunea unei echipe tinere, plină de speranță, finanțată și condusă de legenda fotbalului românesc, Gheorghe Hagi. Viitorul Constanța a cunoscut gloria foarte repede după înființarea sa (2009), reușind să promoveze în Liga 1 la finele sezonului 2011-2012. La finalul sezonului de debut în Liga 1, Viitorul a reușit să încheie campionatul pe locul 13, arătând că echipa este determinată să rămână în prima ligă și să facă performanță.
Anul 2016 anunța foamea de performanță a echipei constănțene (care încheiase pe locul 5 sezonul 2015-2016), concretizată la finalul sezonului 2016-2017, când tânăra grupare condusă de Gheorghe Hagi a uimit o țară întreagă și a devenit campioană a României. Seria succeselor a continuat și în anul 2019, când Viitorul își adaugă în vitrina cu trofee Cupa României și Supercupa României.
Fuziunea echipelor constănțene
21 iunie 2021 este ziua care a intrat în istoria fotbalului constănțean, ziua în care Gheorghe Hagi a apărut în fața camerelor de filmat, alături de acționarii Ciprian Marica și Zoltan Iașko, de președintele Gheorghe Popescu și de reprezentanții autorităților locale și județene, anunțând fuziunea celor două echipe din Constanța, Farul și Viitorul, și începerea unui proiect de durată ce va avea un impact pozitiv asupra fotbalului constănțean și românesc.
Conducătorii noii entități sportive de la malul mării au ieșit în fața presei plini de speranțe și au făcut numeroase precizări cu privire la viitorul fotbalului constănțean: „Pornind de la tradiția fotbalului de la malul mării, vom îmbina trecutul cu prezentul pentru a construi viitorul şi a duce această iubire a tuturor suporterilor constănțeni la nivelul pe care cu toții îl dorim”.
În primul său sezon pe prima scenă a țării, noua echipă constănțeană și-a arătat forța, clasându-se între primele șase la capătul sezonului regulat, ceea ce a asigurat prezența în play-off, fază a competiției pe care FC Farul a încheiat-o pe locul 5.
Be the first to comment