FOTO 500 tone de deșeuri din haine second-hand, descoperite în urma unor percheziții efectuate de polițiștii de frontieră constănțeni în Târgu Mureș

500 tone de deșeuri din haine second-hand, descoperite în urma unor percheziții efectuate de polițiștii de frontieră constănțeni în Târgu Mureș

În urma punerii în aplicare a unor mandate de percheziție într-un caz de import ilegal de deșeuri, polițiștii de frontieră constănțeni au descoperit, în Târgu Mureș, un depozit în care se aflau aproximativ 500 de tone de deșeuri din haine second-hand.

Potrivit Gărzii de Coastă, în continuarea cercetărilor privind descoperirea, din data de 11 ianuarie, a trei containere cu haine second-hand catalogate ca fiind deșeuri, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Constanța și comisari din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului – Comisariatul Județean Constanța, sub coordonarea procurorului de caz specializat și învestit în cauză din cadrul Parchetului de pe Lângă Curtea de Apel Constanța, au pus în aplicare vineri, 14 ianuarie, doua mandate de percheziție domiciliară pe raza municipiului Târgu Mureș, județul Mureș.

În urma acestei activități, echipa care a efectuat perchezițiile a descoperit într-un depozit aproximativ 500 de tone haine declarate second-hand, murdare și rupte, nefiind supuse procesului de curățare, dezinfecție si dezinsecție. De asemenea, bunurile erau depozitate în condiții insalubre, având un puternic miros de mucegai.

Cu ocazia verificărilor preliminare s-a constatat faptul că bunurile aparțin unei societăți comerciale care a desfășurat activități de import de îmbrăcăminte second-hand din Canada începând cu anul 2004.

Reprezentanții Gărzii de Mediu și ai Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului au stabilit că acestea sunt în fapt deșeuri inutilizabile și nu pot fi comercializate pe teritoriul României, întrucât nu sunt respectate condițiile legale de spălare, dezinfecție, dezinsecție și depozitare. Activitățile sunt în derulare iar acțiunea este coordonată de procurorul de caz specializat și învestit în cauză din cadrul Parchetului de pe Lângă Curtea de Apel Constanța.

Reamintim că, în data de 11 ianuarie, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud, comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Constanța și comisari din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului – Comisariatul Județean Constanța au efectuat controlul asupra a trei containere, încărcat conform documentelor de însoțire cu haine second-hand. Acestea urmau să fie importate din Canada de către o societate comercială de pe raza județului Mureș. În urma verificărilor suplimentare, echipa de control a constatat că în containere se aflau încărcate 76.789 kg îmbrăcăminte cu un grad avansat de uzură, nefiind supusă procesului de curățare, dezinfecție și dezinsecție. Reprezentanții Gărzii de Mediu și ai Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului au stabilit că acestea sunt, în fapt, deșeuri inutilizabile și nu pot fi puse în vânzare în România, iar întreaga cantitate urmează a fi returnată către expeditor. Acțiunea a beneficiat de sprijinul Agenției Europene FRONTEX.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*