Locuitorii din comuna Mihai Viteazu vor avea de anul viitor o platformă de colectare a gunoiului de grajd. Acesta va fi amplasată la ieșirea din localitate, vizavi de fosta Cooperativă Agricolă de Producție (CAP) și se va întinde pe un hectar. Aceasta reprezintă o veste foarte bună pentru locuitorii comunei, care nu aveau unde duce acest gunoi și îl depozitau de multe ori la marginea localității. Primăria Mihai Viteazu se va ocupa de transportul gunoiului de la cetățean la noua platformă de colectare. Proiectul este realizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni, a declarat pentru CTnews, că licitația pentru amenajarea platformei de depozitare a gunoiului de grajd a fost câștigată de o firmă din Prahova, iar în cadrul acestui proiect vor mai fi achiziționate și câteva utilaje.
“Am demarat acest proiect prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Noi am făcut studiul de fezabilitate și apoi Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a ținut licitația. Aceasta a fost câștigată de o firmă din Prahova, iar cât de curând trebuie să vină să înceapă lucrarea. În proiect nu este cuprinsă doar depozitul de depozitare al gunoiului, ci mai sunt și încărcător de gunoi, de împrăștiat gunoiul, tractor, toate utilajele posibile pentru a împrăștia acest gunoi și pentru a-l ridica. Se va ridica de la cetățeni, se va fixa un preț în Consiliul Local, la tona de gunoi ca să-l luăm de la cetățean de acasă și să-l depozităm acolo”, a explicat primarul Gheorghe Grameni.
El a precizat că până acum oamenii aruncau gunoiul de grajd la marginea satului, dar problema era că mirosul degajat de acesta revenea în comună, iar oamenii erau nevoiți să stea cu geamurile închise la locuințe
“Când venea primăvara, oamenii scoteau gunoiul la marginea satului pentru că nu aveau condiții unde să-l ducă. Iar dacă scoteau atâta gunoi, oamenii țineau geamurile închise de mirosul care se producea de la acesta. Ne-am luptat ca niște lei cu cetățenii, până să demarăm această groapă de gunoi. Le spuneam să îl ducă la capul locului, să fie folosit și să fie mai la distanță de sat ca să nu aducă atâta miros”, a mai spus primarul comunei Mihai Viteazu.
Platforma de colectare a gunoiului de grajd va fi amenajată vizavi de sediul fostului CAP pe o suprafață de un hectar, iar acolo Primăria Mihai Viteazu va face și un drum pietruit pentru a fi mai facil accesul în zonă.
Gheorghe Grameni consideră că acest proiect poate fi gata în 3-4 luni, din momentul începerii efective a lucrărilor. El a explicat că Primăria se va ocupa de transportul gunoiului de grajd de la cetățeni la platformă și va angaja oameni care să știe să lucreze cu utilajele ce vor fi achiziționate.
În comuna Mihai Viteazu sunt crescute aproximativ 10.000 de animale, aceasta fiind, de altfel, o cerință, a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor înainte de înscrierea comunei în program.
“Prima cerință când am demarat acest proiect a fost să știe câte capete de animal avem în comună. Avem aproape 10.000 de animale, cele mai multe oi și capre. Sunt și vaci, dar mai puține, dar oi și capre mai multe. Cred că avem în jur de 2.000 de capre”, a conchis primarul Gheorghe Grameni.
Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, desfășurat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole.
Ministerul Mediului a informat că aceste platforme sunt construite în conformitate cu standardele în vigoare, fapt care garantează că nitrații din gunoiul de grajd nu poluează apele subterane. În plus, exploatarea lor se face cu mijloace mecanizate, ceea ce conduce la obținerea unui îngrășământ organic de calitate.
Fondurile pentru acest proiect sunt asigurate de Guvernul României, printr-un împrumut acordat de Banca Mondială.
Be the first to comment