Primăria Rasova a început modernizarea sistemului de iluminat public din localitate. Până în prezent lămpile vechi au fost înlocuite cu unele noi și care consumă mai puțin, urmând să aibă loc și extinderea acestui sistem de iluminat pe întreaga suprafață a comunei.
Consilierul personal al primarului din Rasova, Marian Moroiu, a explicat pentru CTnews în ce a constat acest proiect.
“Acest proiect se compune din două etape. Prima etapă este deja finalizată. Ea a reprezentat înlocuirea sistemului vechi și extinderea lui la 430 de lămpi pe raza întregii comunei, în localitățile Rasova și Cochirleni. Sunt lămpi de înaltă calitate, Philips, de ultimă generație. Proiectul este finanțat prin credit furnizor pe o perioadă de trei ani de zile”, a spus Marian Moroiu.
El a explicat că lămpile vechie erau mari consumatoare de energie, iar prin înlocuirea acestora cu cele performante în bugetul Primăriei a fost deja făcută o economie la peste 50% la plata facturii.
“Deja se văd economii în bugetul Primăriei pe acest capitol, de peste 50%. Erau insuficiente lămpi și erau și energofage, consumatoare. Erau lămpi de generație veche și foarte veche”, a mai declarat consilierul personal al primarului din Rasova.
A doua etapă a acestui proiect de modernizare și de extindere a iluminatului public în comuna Rasova prevede montarea a 380 de noi lămpi, urmând să fie acoperită întreaga suprafață a localității.
Marian Moroiu a mai spus că această a doua etapă a proiectului va fi dezvoltată prin Ministerul Mediului.
“Prima etapă a proiectului a fost finalizată acum trei luni, urmând ca etapa a doua să se compună din extinderea rețelei și acoperirea întregii suprafețe. Este un proiect care va cuprinde aproximativ 380 de noi lămpi. Vedem dacă vor fi de același tip sau ceva similar. Proiectul va fi dezvoltat prin Ministerul Mediului. Suntem în curs de negociere cu o firmă de consultanță”, a explicat pentru CTnews consilierul primarului din Rasova.
El a mai declarat că pe lângă varianta bugetului local, a celui național, Primăria Rasova a analizat și varianta unui împrumut de la bancă pentru realizarea unor proiecte.
Marian Moroiu a precizat însă că aceasta reprezintă o ultimă variantă pentru că nu se dorește împovărarea bugetului comunei cu dobânzi sau comisioane.
“Proiectele acestea trebuie accesate imperativ. În momentul în care se deschid liniile de finanțare trebuie să fim pregătiți. În afara resurselor proprii ale bugetului local și de ce ne poate ajuta bugetul național, prin relocări de sume, redistribuiri, am mai fost în discuție și am încercat să finalizăm o negociere cu o bancă.
A rezultat că putem fi eligilibi pentru un credit de 4 milioane de lei, cu o dobândă sub 4%, un credit care se putea duce pe 10 ani de zile, dar această finanțare este luată în calcul ca o ultimă variantă. Interesul nostru nu este să împovărăm bugetul comunei cu dobânzi sau alte comisoane. Interesul nostru este să ne rezolvăm problema cu costuri cât mai mici din partea comunității”, a mai declarat Marian Moroiu.
Be the first to comment