Investițiile imobiliare au reprezentat, întotdeauna, una dintre cele mai populare și eficiente variante de plasament a capitalului, indiferent dacă vorbim despre locuințe propriu-zise sau terenuri pe care se pot dezvolta proiecte imobiliare.
Una dintre zonele care a cunoscut o schimbare radicală în ultimii 30 de ani, tocmai datorită numărului mare de investiții imobiliare, este cea cuprinsă pe fâșia de pământ ce leagă Constanța de Năvodari, între lacul Siutghiol și Marea Neagră. Cu alte cuvinte, ceea ce cunoaștem sub numele de Mamaia, Mamaia Nord și Mamaia Sat. Dintr-o stațiune estivală, Mamaia s-a transformat, în decurs de doar câțiva ani, într-un nou cartier al Constanței, locuit pe toată durata anului. Au fost ridicate (cu sau fără noimă!) numeroase noi spații de cazare, dar și noi ansambluri rezidențiale. La rândul său, Mamaia Nord a urmat trendul, iar acum este aproape imposibil să mai găsești un teren pe care să construiești.
Evident, oferta fiind limitată, iar cererea foarte mare, prețurile au crescut foarte mult (unii spun, nejustificat de mult!), iar un teren care putea fi cumpărat cu cel mult 100 de dolari / metrul pătrat la începutul anilor ’90, acum poate ajunge la 1400 euro / metrul pătrat! În momentul de față, însă, oferta este mult limitată, terenurile pe care se poate construi se pot număra pe degetele de la… câteva mâini, dar prețurile foarte mari îi țin departe pe investitori.
Totuși, în toată această nebunie, există o zonă în care terenurile continuă să rămână (încă) la un preț accesibil, mai mult, experții în imobiliare spun chiar incredibil de mic! Unde? Pe malul lacului Siutghiol, în zona de nord, ceea ce localnicii cunosc sub numele de Mamaia Sat. Lipsa utilităților a făcut ca zona să fie mai puțin atractivă, astfel că, în prezent, există o discrepanță uriașă între prețurile terenurilor din Mamaia Sat și cele “de peste drum”, pe malul mării. O simplă căutare pe siteurile de imobiliare ne arată că un teren de 6500 mp, în Mamaia Sat, cu ieșire la lac, este scos la vânzare cu 135 euro / mp. De cealaltă parte, în zona Scoica, prețul unui teren este de 550 euro / mp, iar în zona Butoaie ajunge chiar la 1200 euro / mp!
Conform experților imobiliari, lucrurile nu vor rămâne așa, ceea ce face din Mamaia Sat o țintă atractivă pentru investitorii în imobiliare.
“Zona despre care vorbim, pe malul lacului Siutghiol, de la Hanul Piraților, prezintă mai multe avantaje și un singur mare dezavantaj. Avantajele sunt evidente. Vorbim despre o zonă aflată pe sol stabil, calcaros, pe malul lacului, cu o vedere superbă, spre sud. Apoi, plaja este aproape și, deși vorbim de zona cluburilor din nordul stațiunii Mamaia, este o zonă liniștită, fiind pe partea lacului”, a explicat, pentru CTnews.ro, un expert imobiliar care a dorit să nu-i facem publică identitatea.
“Dezavantajul constă în lipsa utilităților de apă și canalizare, însă acest lucru este pe care a fi rezolvat, fiind demarat un proiect RAJA SA, pe fonduri europene, ce va fi finalizat în aproximativ un an de zile. Astfel, toată zona Mamaia Sat va beneficia de apă curentă și canalizare. Este și acesta un motiv să cred că prețurile în zonă, pentru terenuri și imobiliare, va crește în perioada următoare”, a adăugat expertul.
Un alt avantaj identificat de CTnews.ro ar fi faptul că zona aparține de orașul Năvodari, unde și taxele sunt cu mult mai mici decât la Constanța. De asemenea, există un proiect de modernizare a falezei pe malul lacului.
Totuși, oferta este destul de limitată. Din documentarea pe care am făcut-o, în zonă mai există doar patru terenuri mari pe care se poate construi de la zero, cu suprafețe cuprinse între 3000 și 6500 mp, dintre care unul singur cu ieșire la lac. Prețurile, pe trend ascendent în ultima perioadă, variază între 135-250 euro/mp.
Be the first to comment