Cu prilejul zilei de 29 iulie, Ziua Imnului Naţional, la sediile celor două unităţi din municipiul Constanţa, se organizează o serie de activităţi menite să marcheze acest moment important pentru istoria românilor.
Vineri, 29 iulie, manifestările dedicate acestui eveniment debutează la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa şi Grupării de Jandarmi Mobile Tomis Constanţa, cu arborarea Drapelului şi intonarea Imnului Naţional.
Totodată, istoricul şi însemnătatea Imnului Naţional vor face obiectul unui material ce va fi prezentat personalului celor două unităţi.
De asemenea, începând cu ora 09.00, conducerile celor două unităţi vor participa şi la ceremonialul militar, organizat de autorităţi la nivelul garnizoanei Constanţa, în Piaţa Ovidiu.
Jandarmii constănţeni vor asigura şi măsurile de ordine publică, în scopul desfăşurării în condiţii de siguranţă a activităţilor organizate cu acest prilej la Constanţa şi Medgidia.
Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Național al României — ”Deșteaptă-te române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848.
La 29 iulie 1848, ‘Deșteaptă-te române!’ a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic ”Un răsunet” de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului ”Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann. Conținutul profund patriotic și național al poeziei a fost de natură să însuflețească numeroasele adunări ale militanților pașoptiști, pentru drepturi naționale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn ”o adevărată Marsilieză românească”.
Be the first to comment