Comuna Rasova are, începând de miercuri, 12 mai, un sistem complex de supraveghere video, un proiect ce a costat administrația locală 86.000 de lei, dar care, odată instalat, va crește gradul de siguranță al cetățenilor.
Acest sistem este necesar pentru supravegherea, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte a drumurilor publice precum și a altor puncte importante din localitate, precum școala ori grădinița, dar și pentru înregistrarea imaginilor ce vor putea fi analizate ulterior, în cazul în care a avut loc un incident. Astfel, prin cele 29 de camere video, amplasate în 21 de posturi, montate la intrările și ieșirile din comună, precum și în punctele strategice de circulaţie din satele Cochirleni și Rasova, se supraveghează și monitorizează traficul și domeniul public al comunei. Camerele filmează continuu și sunt racordate la rețeaua de iluminat stradal. Pentru că aceasta funcționează doar noaptea, a fost nevoie și de instalarea unui sistem de alimentare alternativ, tip acumulator.
Potrivit administrației locale, sistemul de supraveghere va contribui la diminuarea infracționalității și preîntâmpinarea unor posibile acte de violență, precum și la creșterea gradului de siguranță a locuitorilor comunei și la păstrarea cadrului natural.
„Motivul principal care a stat la baza implementării acestui sistem a fost creşterea gradului de siguranţa a locuitorilor satelor Rasova și Cochirleni, prin diminuarea numărului de infracţiuni de furt, tâlhărie etc”, spune primarul Mihalache Neamțu.
De asemenea, edilul din Rasova a explicat că un alt motiv l-a reprezentat posibilitatea de a monitoriza ieșirile și intrările în comună, pentru a-i surprinde pe cetățenii care abandonează gunoaie și deșeuri pe teritoriul Unității Administrativ Teritoriale (UAT).
„Se va face o monitorizare a cailor de intrare și ieşire din cele două sate ale comunei, pentru a-i identifica pe cei care abandonează gunoiul pe domeniul public, fapt ce va duce și la aplicarea de măsuri coercitive asupra acestora. Aici, acest proiect a început deja să producă efecte. De asemenea, o consecință a acestui fapt va fi că se vor evita astfel amenzile pe care instituțiile statului abilitate pe sectorul de protecţie a mediului să le poată aplica UAT Rasova, așa cum s-a întâmplat în trecut, amenzi care au fost foarte mari” , a mai explicat primarul Mihalache Neamțu.
El este convins că valoarea acestei investiții se va recupera în timp, odată din aplicarea de amenzi celor care comit abateri și, pe de altă parte, prin evitarea de amenzi aplicate UAT-ului pe motiv de gestiune defectuoasa a deșeurilor.
1 Trackback / Pingback