Fostul director al Regiei Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța, Adrian Gâmbuțeanu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA din Constanța pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită, ambele în formă continuată. Prejudiciul pe care acesta l-ar fi provocat RAJDP Constanțe se ridică la aproape 60 de milioane de lei.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupție din Constanța, Adrian Gâmbuțeanu și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale, în sensul că:
- ar fi angajat cheltuieli și ar fi dispus efectuarea de plăți, cu încălcarea normelor legale aplicabile în domeniul achizițiilor publice, către o firmă agreată de inculpat și de conducerea locală a formațiunii politice din care acesta făcea parte, pentru servicii de întreținere manuală și servicii mecanizate în secțiile Regiei, în cuantum total de 6.839.562 lei;
- ar fi plătit din fonduri publice către 55 de furnizori suma totală de 46.356.039 lei pentru servicii de închiriere utilaje și mijloace de transport auto, fără a se urma vreo procedură legală de achiziție publică;
- ar fi angajat cheltuieli și ar fi dispus efectuarea de plăți, cu încălcarea normelor legale aplicabile în domeniul achizițiilor publice, pentru achiziționarea. de la o societate controlată de vicepreședintele Consiliului Județean Constanța de la acea dată, a unor bunuri în valoare totală de 5.065.547 lei în baza a 935 de comenzi.
Faptele descrise ar fi fost săvârșite în perioada 2009-2014.
Totodată, Gâmbuțeanu, în calitatea sa de director general al Regiei Județene de Drumuri și Poduri Constanța, ar fi pretins de la 11 prestatori de servicii care colaborau cu Regia, direct sau prin intermediari, să facă donații/sponsorizări către filiala județeană a partidului din care făcea parte sau plăți către două societăți comerciale. Reprezentanții celor două societăți făceau parte din cercul relațional al conducerii partidului din care făcea parte și inculpatul, fiind furnizori de materiale publicitare pentru campaniile electorale.
În situația în care cei 11 oamenii de afaceri ar fi refuzat plata acelor sume de bani, inculpatul ar fi dispus să nu le mai fie achitate facturile ce aveau ca obiect serviciile prestate în beneficiul Regiei.
Suma totală pretinsă de inculpat și plătită de furnizori în modalitățile mai sus ar fi în cuantum de 386.000 lei (128.000 lei donații/sponsorizări către partid, 102.000 lei plăți către una dintre societăți și 156.000 lei plăți către cealaltă).
Faptele descrise ar fi fost săvârșite în perioada iunie 2011 – iunie 2013.
Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța a transmis că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 58.261.148 lei. În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Be the first to comment