Manifestare culturală de tradiție pentru muzica corală românească, Festivalul Internațional de Muzică Corală “I.D.Chirescu”, organizat la Cernavodă, se adaptează perioadei pe care o traversăm și își desfășoară cea de-a 39-a ediție… online. Mai exact, corurile participante au trimis înregistrări ale pieselor înscrise în festival, iar juriul de onoare apreciază evoluția acestora, pentru ca la final organizatorii să distribuie un minidocumentar, care va putea fi vizionat în mediul online de către iubitorii muzicii corale.
“O noutate de netăgăduit, în acest an, ar fi acest regim special al festivalului, în condiții de pandemie, dar, chiar și așa, acest lucru nu ne-a oprit să pregătim și să desfășurăm cea de-a 39-a ediție. Și nu putem trece cu vederea ediția din acest an, pentru că sărbătorim 125 de ani de existență a corului nostru, din Cernavodă. Este bine cunoscut, la 14 septembrie 1895, în cadrul inaugurării podurilor cernavodene de peste Dunăre, corul nostru a cântat pentru Regele Carol I, pentru suita regală și pentru ceilalți invitați la eveniment”, a declarat, pentru CTnews, coordonatorul Festivalului Internațional de Muzică Corală “I.D.Chirescu” Cernavodă, Constantin Grăjdeanu.
La ediția din acest an a festivalului participă ansambluri corale din Bulgaria, Italia, Turcia și, evident, România, cu interpretări pentru ambele secțiuni ale manifestării, secțiunea religioasă, respectiv cea laică. Ca la fiecare ediție, totul este dedicat memoriei marelui compozitor de muzică corală românească, Ioan D.Chirescu.
“Este un festival foarte important pentru viața culturală cernavodeană, dar și pentru muzica corală din România, pentru toți iubitorii acestui gen de cultură. Vorbim despre o tradiție veche de aproape patru decenii, un festival longeviv, unul dintre cele mai vechi de muzică corală din România. Orașul Cernavodă a fost binecuvântat să aibă parte de nume importante ale muzicii corale românești, părintele Dimitrie Chirescu, cel care a pus bazele corului I.D.Chirescu, în urmă cu 125 de ani, fiul dumnealui, Ioan D.Chirescu, marele compozitor de muzică corală, care a dus mai departe această tradiție și căruia, iată, acum noi îi dedicăm acest festival”, a explicat Sorina Popa, director al Casei de cultură din Cernavodă.
Lista participanților este deschisă, evident, de Corul mixt “I.D.Chirescu” din Cernavodă, unul dintre cele mai vechi din România. Intemperiile istorice, precum perioadele celor două războaie mondiale, au fost singurele în care corul și-a întrerupt activitatea în cei 125 de ani de la înființare. La conducerea corului cernavodean s-au aflat o serie de renumiți dirijori români, precum Alexandru Rădulescu, I.D. Chirescu, V. Popescu, Gh. Miscam, M. Eftimescu, V. Cornescu, V. Teologu, N. Dragostin, Preot Eliade Buciuc, Theodor Rădulescu, Lucian Dimitriu, preot Anghel Dincu. În prezent, la conducerea corului se află dirijorul Manuel Bălănică.
“Acest festival, de la înființare, nu s-a întrerupt decât o singură ediție, în 1989, și este important pentru viața culturală cernavodeană ca festivalul să nu se mai întrerupă și să continue să se desfășoare în fiecare an. În acest an, avem un număr mai mic de coruri participante, comparativ cu anii precedenți, dar totuși este un număr notabil, astfel că tradiția festivalului continuă”, a declarat dirijorul Manuel Bălănică.
Importanța pe care festivalul de muzică corală de la Cernavodă o are pentru cultura românească a fost subliniată și de Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, cel care face parte și din juriul de onoare al manifestării.
“Acest festival, închinat marelui compozitor Ioan D.Chirescu, care a fost și un slujitor al bisericii, a adunat în fiecare an coruri valoroase. Când am venit, în 2001, bucuria cea mare pentru muzică, pentru coruri, a fost acest festival care, în perioada în care s-a desfășurat, a transformat Cernavodă în capitala muzicii românești. În decursul anilor au participat coruri de prestigiu, atât din țară, cât și din strainătate, și întotdeauna bucuria acestui festival s-a propagat peste tot și a adus raze de bucurie și de lumină”, a declarat înaltul prelat al Bisericii Ortodoxe Române.
Ca în fiecare an, Arhiepiscopia Tomisului este reprezentată la festival de Corala “Armonia”, unul dintre cele mai apreciate coruri bărbătești din lume.
La ediția din acest an, participă următoarele coruri: Corul “Sfântul Roman Melodul” Roma (Italia), Grupul coral “ARPEGGIO” Roma (Italia), Corul Facultății de muzică din cadrul Universității Marmara din Istanbul (Turcia), Corul feminin “MISTYKA” Dobrich (Bulgaria), Corul de cameră “Voces” din Oradea, Cvintetul vocal „Anatoly” din Brașov, Corul de Cameră Preludiu al Centrului Național de Artă “Tinerimea Română” din București, Corul bărbătesc “Armonia” al Arhiepiscopiei Tomisului din Constanța și Corul mixt “I.D.Chirescu” din Cernavodă.
Be the first to comment