Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Adrian Bîlbă, spune că instituția pe care o conduce a fost și ea afectată de masurile impuse din cauza pandemiei de COVID-19, dar, comparativ cu alte muzee sau instituții similare, a performat mult mai bine.
„Pandemia ne-a afectat ca pe toată lumea, însă dintre muzee, mai puțin, între alte delfinarii chiar foarte puțin. Am putut funcționa mare parte din această vară datorită faptului că, organizați muzeal fiind, am putut deschide atunci când spectacolele nu s-au putut realiza, când teatrele au rămas închise noi am putut funcționa. În anumite limite: o treime din numărul de vizitatori maxim pe care îl puteam avea, niște condiții speciale, de circuite sanitare care să asigure protecția vizitatorilor, și am reușit”, a declarat Adrian Bîlbă.
El spune că anul 2020 începuse excelent pentru instituție, cu încasări aproape duble față de perioada similară a anului trecut, dar apoi, din cauza măsurilor luate în pandemie, încasările s-au redus la jumătate.
„Aproape dublu încasasem în ianuarie față de anul trecut. Firește, iarna foarte caldă, vă aduceți aminte. În februarie deja 95 la sută, fiindcă ultimele zile din februarie erau zile de îngrijorare. Martie, doar 20 la sută din martie anul trecut, fiindcă mare parte din această lună am fost închiși. În aprilie am avut Delfinariul închis, doar Microrezervația a mai putut funcționa pe la final. Din luna mai am putut deschide și în mai am fost la un 15 la sută, fiindcă nu am prins toată luna, din luna mai 2019. În lunile iunie, iulie și august, chiar dacă am avut ca posibilitate de primire doar 30 la sută din capacitatea sălii la Delfinariu și la Acvariu, chiar dacă am avut Planetariu închis, mare parte din această perioadă din vară, totuși am încasat 50 la sută din încasările anului trecut. Am realizat niște volume, spun eu, surprinzător de mari pentru un muzeu, în condiții de pandemie și, de asemenea, mari pentru un Delfinariu, foarte mari. Alte delfinarii au fost închise. Am avut și ajutorul unui specialist străin venit din Tenerife, antrenor de antrenori din Tenerife, Marco Tulio, care împreună cu leii de mare au constituit o atracție importantă pentru noi și pentru dumneavoastră. În consecință, am avut ce arăta, cu ce ne prezenta”, a explicat directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.
El spune că trendul ascendent s-a menținut și în luna septembrie, iar din octombrie, odată cu încheierea aglomerației obișnuită sezonului estival, îii invită pe constănțeni la reprezentațiile de la Delfinariu.
„În septembrie, datorită faptului că nu am mai fost la fel de afectați de restrângerea numărului de vizitatori din sală, am putut să atingem 90 la sută din luna septembrie a anului trecut. În această lună avem această atingere, de 90 la sută față de anul trecut, adică practic funcționăm sănătos. Firește că nu mai sunt vizitatorii din vară, firește că nu mai sunt volumele de atunci, dar procentual stăm bine. Încerc să păstrez leii de mare pe timpul iernii și vă invit cât timp mai sunt la noi la Delfinariu să veniți să îi vedeți. Constănțenilor, pentru că în timpul verii ați avut altceva de făcut, acum toamna puteți veni să vedeți leii de mare. De asemenea, vă invit să vedeți Microrezervația. Microrezervația e locul excelent să mai luăm câteva raze de soare, v-am povestit în primăvara ce importantă este vitamina D, vitamina D, sintetizată și activată natural prin influența razelor ultraviolete ale soarelui asupra pielii. Și octombrie va fi o lună bună pentru vizitare și vă aștept la Microrezervație. Acvariul, de asemenea, toată luna septembrie va funcționa până la ora 08.00 seara, 07.30 pentru cumpărarea ultimului bilet, iar din octombrie până la 06.00 seara. Vom avea în acest fel o ofertă cât mai largă în ideea de a putea acoperi numărul mare de elevi care au prezențe diferențiate la școli și care pot ieși mai mult la aer și le recomand să iasă la aer, să iasă să facă mișcare fiindcă în sănătatea lor va sta și sănătatea noastră, ei vor fi scuturile împotriva acestui virus pe măsură ce se imunizează, tineri și rezistenți fiind”, a mai spus Adrian Bâlbă.
Totodată el își cere scuze pentru posibilul deranj pe care îl reprezintă lucrările efectuate pentru extinderea Delfinariului, lucrări ce se vor întinde pe o perioadă de doi ani.
„Ne dorim, de asemenea ca să ne înțelegeți că în spatele Delfinariului se desfășoară un șantier, un șantier important, un șantier care înseamnă extinderea Delfinariului. Dați-mi un moratoriu doi ani de zile, fiindcă poate vă veți simți puțin deranjați prin trecerea pe lângă acest șantier, care este izolat bine din punctul de vedere al normelor de siguranță. Dar după doi ani de zile vom avea un bazin de trei ori mai mare ca suprafață, de patru ori mai mare ca volum și bineînțeles vom putea ține mai mulți delfini. Lucrurile sunt preconizate să dureze 24 de luni, începând deja din această perioadă”, a mai explicat Adrian Bâlbă.
El spune că foarte multe persoane și-au cumpărat anul acesta biletele online și crede că acesta este modul corect de achiziție, fiind mult mai simplu și mai comod și, mai ales în această perioadă, mai sănătos.
„Anul acesta am avut un procent mare de cumpărare a biletului pe varianta online. Este mai modern, este mai comod și, în același timp, mai sigur din punct de vedere al sănătății. Să ne cumpărăm produsele prin mijloace online presupune un contact mai redus cu vânzătorii de bilete, de exemplu, sau de produse. Și, în consecință recomand în continuare folosirea online-ului acolo unde este posibil”, a subliniat directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.
Be the first to comment