După ce Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, după ce a vorbit la Antena 3, despre focare de coronavirus care afectează personalul medical din Constanța, dar și din Brașov, a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, într-o vizită în teren.
În timpul emisiunii la care era invitat, Nelu Tătaru a mărturisit că astfel de focare există și că, având în vedere afluxul de persoane care vor veni, se așteaptă la accelerarea lor.
„Focarele sunt în general în zonele medicale, dar cu foarte mare probabilitate de extensie și în populație. Căderea personalului medical înseamnă efectiv o activitate limitată în acele zone și atunci trebuie luate măsuri în consecință”, a mai spus ministrul.
Ministrul Sănătății a vizitat spitalul de Boli Infecțioase, iar apoi a urmat spațiile de carantină și Spitalul Județean din Constanța. Nelu Tătaru discută la fața locului cu autoritățile locale medicale și administrative, dar mai ales cu personalul medical implicat direct în actul medical.
Sunt verificate circuitele, stocul de echipamente și medicamente, realizându-se o analiză a nevoilor pentru a se putea interveni operativ pentru limitarea oricăror riscuri.
Ministrul discută cu echipele medicale și cele de management despre proceduri și respectarea lor.
Știre în curs de actualizare
„Astăzi am fost la Spitalul de Boli Infecțioase, am fost în zona de carantină de la Techirghiol, am venit la Spitalul Județean, am fost la spitalul de campanie militar de pe Stadionul Portul, pregătirile sunt în stadii avansate. La Boli Infecțioase am vorbit cu personalul medical care mi-a relatat o activitate destul de intensă, dar rutina de zi cu zi a făcut ca patologia să le fie la îndemână, iar tratamentul pe care îl acceptă în acest moment este un tratament cu rezultate destul de bune. Am vrut să văd și Constanța tocmai prin prisma că vizitele mele vor merge peste tot unde avem peste 100 de cazuri confirmate, avem 114 cazuri, avem 2 decese, avem trei medici afectați, avem cinci personal auxiliat.
Avem peste 800 de carantinați în contextul în care am avut și un aflux de cetățeni străini tocmai în zona Constanței. La acest moment avem în tratament pacienți cu o simptomatologie medie, moderată, ușor severă, avem un singur pacient care este pe terapie intensivă în stare critică, rămâne ca evoluția să fie adaptată și la contextul epidemiologic pe care îl avem în zona Constanței.
Cel în stare este medic de familie.
Constanța este posibil focar pentru că nu vreau să mai avem ce am avut la Suceava. Suceava este un focar pierdut de sub control pe care încercăm să îl rezolvăm militar în acest moment. La nivel de Constanța avem un aflux mare de cetățeni din exterior, avem un aflux care poate la un moment dat să deraieze sau să deranjeze tocmai lucrul bine făcut în unitățile sanitare. Este un potențial focar dacă nu avem grijă de acele măsuri de izolare, carantinare, identificare. Avem mulți cetățeni…am fost și la Nădlac, care trec pe lângă acele mașini care vin și care pot fi duse către izolare sau carantină. Trebuie să avem foarte mare grijă la izolarea și distanțare socială precum și trebuie să avem mare grijă cu personalul medical.
Sunt 77 de cadre medicale izolate la nivelul județului Constanța. Confirmate trei medici și cinci asistenți și cadre medicale medii.
Ne gândim la nivelul ministerului ca atunci când spitalele de suport să aibă o capacitate să spunem la jumătate, cazurile ușoare și medii sau cele asimptomatice să meargă către domiciliu, dar printr-un punct tampon. Menționăm că așteptăm și momentul când vom putea pe cei din carantină să îi dăm în izolare la domiciliu, așteptăm să treacă acest flux pentru sărbătorile pascale care se va termina cam în două săptămâni.
Cazurile nu sunt cu sursă inițială în spital, sunt multe care au venit din concediu sau care au venit din alte zone. Circuitele sunt respectate la Constanța, am vrut să mă asigur că nu ajungem la ce s-a întâmplat la Suceava, voi merge și în zona Brașovului, voi merge în Deva, voi merge peste tot unde avem peste 100 de cazuri confirmate în acest moment“, a declarat ministrul Nelu Tătaru.
Acesta a mai precizat că la spitalul județean sunt 28 de paturi cu 28 ventilatoare, ceea ce este suficient pentru momentul actual.
Stocurile sunt în reevaluare și vor fi dirijate în funcție de prima, a doua și a treia linie către toate spitalele care tratează Covid, iar apoi și celor care nu tratează acum Covid, dar vor putea trata Covid sau pentru unitățile de primire urgențe, ATI, boli infecțioase, care inopinat se pot confrunta cu un pacient care se dovedește a fi Covid.
Legat de declarația dată cu o zi în urmă cu situația epidemiologică de la Constanța, acesta a precizat că momentan nu se pune în discuție carantinarea orașului.
Be the first to comment