Cernavodă ne arată cum se ridică de la zero, cu fonduri nerambursabile, un cartier nou la periferia unui oraș modern. Vorbim de cartierul “Sere” care se întinde pe 6-7 hectare și adună în execuție proiecte ce însumează 14 milioane de lei. Muncitorii sunt în teren și lucrează de zor la infrastructură: canalizare pluvială, canalizare menajeră, rețeaua de apă curentă, și aducțiunea conductelor de termoficare. Zona este plină de utilaje și muncitori.
“Avem o lucrare care se întinde pe o durată de doi ani, începută de la sistematizarea terenului pentru străzi.S-a montat în proporție de 95% sistemul de canalizare, alimentarea cu apă și canalizarea pluvială, inclusiv menajeră. Totodată rețelele de termoficare care vin la o cotă mai ridicată față de rețele de canlizare sunt realizate și ele într-un procent de 80%.
După finalizarea acestor rețele care sunt în pământ, urmează a se realiza straturile de fundații și a se face străzile efectiv, până la nivel de asfalt, cu trotuare și partea de electricitate cu stâlpi de iluminat cu LED. Toate cablurile vor fi – așa cum prevede legislația – îngropate, deci n-o să vedem în acest cartier cabluri pe stâlpi, așa cum suntem obișnuiți.
Totul va fi modern și sperăm să avem toate lucrările finalizate. Dacă astăzi discutăm de canalizare, care se apropie de finalizare în următoarele trei luni, atunci tot proiectul la gata va fi în aproximativ un an” explică Silviu Bănuță, inginer în cadrul Primăriei Cernavodă.
Terenul cartierului de locuințe care se ridică de la zero sub ochii localnicilor este în intravilanul orașului, la ieșirea spre comuna Seimeni. Lucrările au fost împărțite pe patru loturi:
Lot 1 – Rețele de apă și canalizare menajeră și pluvială;
Lot 2 – Rețele termice;
Lot 3 – Rețea pentru iluminatul public și pentru consum casnic;
Lot 4 – Sistematizare pe verticală și infrastructură + suprastructură rutieră;
“Am realizat în proporție de 80% canalizări menajere, pluviale și alimentare cu apă, cam pe 14 străzi. Cea mai mare adâncime la care am săpat a fost undeva la trei metri, trei metri și jumătate. Am băgat conducte de diferite mărimi de la dn 250 până la dn 500, dn 600. De acum înainte mai mult ne pregătim pentru sezonul rece: asigurarea lucrării și mici reparații la cămine, la conducte, și așteptăm să facem bazinul de retenție și stația de pompe, astea au mai rămas”, a declarat Claudiu Chivu, șeful proiectului rețelei de canalizare.
Proiectul cartierului “Sere” din Cernavodă ar putea fi un model de bune practici pentru oricare altă administrație locală din România. Primăria pune la dispoziția oamenilor nu doar niște terenuri sterpe, ci un context de dezvoltare urbană. În etapa a doua, intervin localnicii și eventual companiile private care configurează forma și estetica unui nou cartier.
Cu alte cuvinte, Primăria Cernavodă dezvoltă o nouă parte a orașului bazată pe nevoile cetățeanului. Vor fi 14 străzi, suprafața întregului cartier e undeva la șapte hectare, iar firmele contractate de administrația locală desfășoară lucrări pe domeniul public, adică pe străzi și pe trotuare. Restul suprafeței este ocupată de case și terenuri deja concesionate sau vândute către cetățeni.
“Valoarea totală a proiectului contractat se situeaza undeva la 14 milioane de lei. Deja suntem, funcție de disciplină pe o diferită axă de finanțare, respectiv avem program din PNDL pentru iluminat, pentru infrastructură și rețele, mai puțin rețelele de termoficare care tot de la bugetul de stat avem un procent de 70% însă pe programul Termoficare și Confort.
Singurii bani integral de la bugetul local pe lângă sumele care sunt cofinanțare, sunt pentru iluminatul casnic care trebuie asigurat și el și pentru care nu am avut o axă de finanțare și l-am asigurat integral din bugetul local. Toate lucrările sunt finanțate, au buget și trebuie să se termine în aproximativ un an, în termenul contactual” explică inginerul Bănuță din primăria Cernavodă.
Patru firme din Cernavodă lucrează în cartierul “Sere”. Una dintre ele se ocupă de canalizare /apă pluvială, alta de șosele, asfalt și infrastructură, o a treia are în sarcină rețelele de energie electrică iar a patra se ocupă de termoficare. Noul cartier va avea șosele late de 12 metri prevăzute cu trotuare, cu iluminat stradal, cu parcări și spații verzi. Muncitorii de la termoficare sapă de zor zilele acestea, șanțurile conductelor și montează țevile groase. Apoi urmează racordurile și controlul final.
“Lucrarea pe care noi o executăm constă în săpătură până la cota minus 1,20 – 1,30 după care montăm conductele de încălzire plus conductele de apă caldă de consum, pe patru fire, pe mai multe străzi cu diverse lungimi pe fiecare stradă. Stadiul fizic la ora actuală este de aproximativ 80% și preconizăm că în trei – patru luni maxim, se va finaliza dacă ne ajută și condițiile meteo.
Partea mai grea a fost că a trebuit să ținem cont de colegii noștri care au montat înainte conductele de apă rece, canalizare și apă pluvială, pentru a nu deteriora și afecta lucrările efectuate de ei. Până acum am finalizat patru străzi: două dintre ele în proporție de 80% și încă două în proporție de 60-65%”, a declarat Marius Comănescu, șeful șantierului de termoficare.
Primăria Cernavodă a pus la dispoziția oamenilor 80 de loturi de case în noul cartier “Sere”. Câțiva s-au mișcat repede, și-au construit locuințele și s-au și mutat. Alții sunt în stadiul de construire. Și pentru unii, și pentru ceilalți, aspectul de șantier al cartierului creează un disconfort, dar primăria le promite că asta nu va mai dura mult. Lucrările se apropie de final și apoi tot deranjul va dispărea. În plus, administrația locală anunță că va mai scoate la concesionare și alte loturi de teren, așa că lucrurile nu se opresc aici.
“Într-un an de zile, după ce vom finaliza inclusiv cu asfalt, totul va arăta altfel. Putem spune că va deveni cel mai nou și mai modern cartier din Cernavodă, urmând în continuarea lui să includem o altă suprafață cu aproximativ o sută, o sută douăzeci de loturi de case care din fericire pentru noi o vom trata puțin altfel. Adică, întâi vom face toată infrastructura și ulterior ne vom gândi la vânzarea loturilor pentru case, așa cum consider că ar fi firesc să se întâmple” – Silviu Bănuță, inginer în Primăria Cernavodă.
Be the first to comment