Unu din șase pacienți parcurge 350 kilometri pentru radioterapie. Lipsa centrelor care oferă un astfel de tratament îi obligă pe pacienți să facă deplasarea în alte județe

Clinica MedEuropa Constanța
Clinica MedEuropa Constanța

Unu din şase pacienţi cu afecţiuni oncologice parcurge în medie 350 de kilometri pentru radioterapie. Lipsa centrelor care oferă acest tip de tratament îi obligă pe pacienții care au nevoie de terapie să facă deplasarea în alte județe decât cele de domiciliu ori cele din proximitate.

O analiză realizată de un centrul de radioterapie MedEuropa din Constanța arată că în jur de 15% dintre pacienții tratați aici sunt în această situație, în condițiile în care în zona Dobrogea nu mai există altă clinică de radioterapie. Pe lângă Tulcea, Galați, Brăila şi Buzău, pacienţii vin din judeţe aflate la sute de kilometri distanţă, cum ar fi Botoșani, Vaslui, Suceava sau Maramureș, ceea ce înseamnă un cost suplimentar, în special pentru cazare.

„Nu există suficiente centre în țară care să facă acest tratament, iar listele de aşteptare sunt inevitabile. Un pacient cu afecțiuni oncologice nu poate aștepta pe o listă să intre la tratament.

Faptul că avem specialiști foarte bine pregătiți și aparatură de ultimă generație îi determină să caute un loc în centrele noi, în general private, cu atât mai mult cu cât tratamentul este gratuit”, susţine dr. Cristian Barbu, director medical MedEuropa.

Din cei peste 800 de pacienți trataţi la MedEuropa Constanţa, 53% sunt femei. Aproape o treime au vârsta cuprinsă între 55 şi 64 de ani, iar alţi 25% între 65 şi 70 de ani. 65 dintre pacienţii care au avut nevoie de radioterapie au mai puţin de 44 de ani.

Potrivit localizării tumorii, cel mai des vorbim despre cancer la sân, cu o pondere de 25. Adresabilitatea este completată de tumori maligne ale organelor respiratorii și intratoracice (16%), respectiv cele din zona organelor genitale feminine (15%).

Pacienții cu afecțiuni oncologice, care au indicație de radioterapie, pot face acest tratament gratuit în 27 de centre din România, cu 32 de aparate funcţionale. Media de aşteptare este de două luni. Estimarea oficială vorbeşte despre o necesitate de 144 de aparate de radioterapie, ceea ce înseamnă că pacienţii dispun de un sfert din infrastructura de care ar avea nevoie. În clinica MedEuropa, pacienții asigurați beneficiază de gratuitate la tratament.

„În mod ideal, pacientul care ajunge la un prim consult de radioterapie ar trebui să aibă diagnosticul de certitudine de cancer, tumoră solidă în speță, pentru că sunt și cancere hematologice. Diagnosticul de certitudine este dat de rezultatul histopatologic, fie de la biopsierea formațiunii tumorale respective, fie un rezultat biopsic postoperator, dacă pacientul a fost operat.

Pacientul este luat în evidență oncologică, adică un oncolog știe despre caz şi oferă această indicaţie, se fac investigațiile imagistice, iar echipa MedEuropa analizează cazul şi trece la planul de tratament. Dacă parcursul nu se face rapid, iar pacientul este nevoit să şi aştepte, atunci radioterapia riscă să îşi schimbe scopul din curativ în paliativ”, afirmă dr. Radu Bogdan Daniel, medic specialist radioterapie în clinica MedEuropa. 

Datele oficiale spun că numai în 2018 peste 83 de mii de români au fost diagnosticați cu cancer, iar peste 50 de mii au pierdut lupta cu această boală. Cifrele de la Institutul Național de Statistică arată că în 2018 au decedat aproape 52 de mii de români care aveau tumori cu diverse localizări.

Orice pacient care dorește o programare la MedEuropa poate lua legătura cu clinica la telefon, e-mail sau direct la adresă. Pacienții care scriu pe e-mail sunt contactați telefonic în vederea unei programări. În primă instanță nu se pot trimite documente medicale prin e-mail, pentru că este nevoie de o întâlnire cu medicul. Centrul MedEuropa se află pe strada Ștefăniță Vodă, nr. 30, în Constanța. Pacienții pot solicita o programare la numărul de telefon 0341.18.00.60 sau la adresa de e-mail constanta@medeuropa.ro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*