FOTO Primarul George Scupra a participat la simpozionul “Ovidius 2000”, organizat la Iași

O delegație a  primăriei orașului Ovidiu, condusă de primarul George Scupra, a fost invitată să participe la Simpozionul “Ovidius 2000”, organizat de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, în contextul anului centenar, dar și al împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso

Din membrii delegați au făcut parte și Doru Cumpănașu, viceprimarul orașului Ovidiu, Mihai Moceanu, arhitectul șef și sculptorul basarabean Vladlen Babcinețchi, cel care a realizat ansamblul statuar “Poet Ovidiu”. Aceștia au fost primiți în cadru oficial, la primăria Iași, de către viceprimarul Gabriel Vasile Harabagiu, moment în care au fost prezentate proiectele orașului Ovidiu și au fost discutate premizele unei colaborări instituționale cu privire la evenimentele culturale ce vor avea loc în orașul Ovidiu anul viitor, în cadrul cărora vor participa reprezentați ai Universității “Alexandru Ioan Cuza” și ai primăriei Iași.

A urmat vizita oficială la universitate, unde delegația a fost primită de prorectorul pentru relații internaționale, prof. dr. Henri Luchian. În cadrul acestei întruniri au fost evidențiate realizările primăriei Ovidiu în anul ovidian și a fost prezentat protocolul de colaborare dintre orașul Ovidiu și Universitatea “Ovidius” (astfel a fost realizat primul radio al elevilor cu circuit închis, la Liceul Tehnologic “Ion Podaru”, a fost organizat Simpozionul “Ovidienii”, ediția I și a II-a și în cadrul înfrățirii orașului Ovidiu cu orașul Sulmona, au fost realizate acțiuni comune).  De asemenea, s-a creat o punte de legătură cu universitatea din Iași și astfel anul viitor, în cadrul Simpozionului “Ovidienii”, ediția a III-a, reprezentanți ai Universității “Alexandru Ioan Cuza”, dar și din alte țări vor fi prezenți în orașul Ovidiu.

Simpozionul “Ovidius 2000” s-a bucurat de prezența unor importante personalități din mediul cultural și universitar ieșean: prof. dr. Traian Diaconescu (Facultatea de litere, departamentul limbi străine, limbi clasice și romanice) care a lansat cartea “Ovidiana-Ars Moriendi”, sub egida editurii Junimea, conf. dr. Dana Bădulescu (prodecan al Facultății de litere), conf. dr. Marius Tiberius Alexianu, prof. dr. Eugen Munteanu (catedra de românistică), prof. dr. Nelu Zugravu (Facultatea de istorie, departamentul istorie veche și arheologie)  și reprezentați ai consulatului Italiei din Iași.

Alocuțiunea primarului George Scupra a inclus pe lângă dezbaterea pe temă ovidiană, legată de viața și opera poetului Ovidius și legăturile acestuia cu orașul Ovidiu, o prezentare a orașului, dar și a ansamblului statuar “Poet Ovidiu”, care a fost dezvelit în data de 28 noiembrie 2018.

“În an centenar am reușit să dăm o identitatea orașului nostru. Acum cu mândrie putem să vorbim oriunde în țară, dar și în afara ei,  despre Ovidiu orașul – Ovidiu poetul. Suntem în Iași, un oraș cu puternică încărcătură culturală și totodata unul dintre cele mai frumoase orașe din țară, în plină dezvoltare, dar vreau să punctez faptul că oriunde voi merge, voi afirma cu bucurie că Ovidiu este patria mea!”, a afirmat George Scupra.

Prezent la eveniment, sculptorul Vladlen Babcinețchi a vorbit despre opera sa din orașul Ovidiu: “Ansamblul statuar <<Poet Ovidiu>> este opera mea de suflet, cu o puternică încarcătură culturală, istorică.  S-a creat o relație de prietenie cu domnul primar din Ovidiu, reușind să lăsăm moștenire generațiilor viitoare un monument ce va marca cultura dobrogeană și chiar națională”, a spus artistul.

Delegația din Ovidiu a fost invitată și la recepția organizată de Ambasada României la Chișinau, în data de 30 noiembrie. Din motive obiective, primarul George Scupra, nu a putut onora invitația, având programate în agenda de lucru evenimente dedicate zilei de 1 Decembrie, pentru comemorarea celor 97 de eroi ai orașului Ovidiu, căzuți pe fronturile de luptă, în cele două războaie mondiale. Astfel, la Chișinău a fost prezent sculptorul Vladlen Babcinețchi, care a prezentat în cadrul acestui eveniment ansamblul statuar din Ovidiu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*