Superb eveniment, urâtă vreme! La Ovidiu, oficialitățile orașului au dezvelit un monument sculptat în piatră ce va deveni kilometrul zero al orașului în Centrul Civic. Grupul statuar format din trei piese distincte, dedicate marelui poet Ovidiu, a fost urcat astăzi pe soclu și inaugurat la fața locului. Pe o vreme cumplită, în miezul unei furtuni de zăpadă, localnicii din Ovidiu au venit să vadă minunea artistică pe care o așteptau de jumătate de an.
“Din primăvară gândim acest proiect; au fost discuții interesante cu sculptorul, ne-a luat vreo 2-3 luni până când am ajuns la o varianta finală. Nu a fost deloc o muncă ușoară pentru artist, pentru că noi ne-am gândit ca să creem o operă ovidiană, un ansamblu statuar format din trei piese cu înălțimea totală 7,30 de metri. Ne-am dorit să creem un element de identitate locală, poate și un Kilometru Zero în centrul civic al localității și cu siguranță am reușit în acest an” a declarat primarul localității, George Scupra.
Grupul statuar dezvelit astăzi, este denumit “Ovidiu Metamorfoze“ fiind un vis mai vechi al administraţiei locale din Ovidiu. E format din trei părți, piesa centrală reprezentându-l pe poetul Ovidiu metamorfozat în tinerețea sa, iar celelalte două elemente de la bază, unul reprezintă Geneza și te duce cu gândul la Sulmona (orașul natal) iar celălalt îl reprezintă Iubirea.
La Ovidiu, câteva sute de oameni au înfruntat viscolul pentru a fi martori la evenimentul istoric care marchează 2000 de ani de la moartea poetului exilat la Tomis și încheie anul ovidian chiar în săptămâna Centenarului Marii Uniri.
“Astăzi s-au aliniat toate planetele cum se spune, pentru că vorbim de două mii de ani de la moartea poetului dar în același timp vorbim și de Centenarul Marii Uniri și am transmis un mesaj pentru generația de peste o sută de ani, acolo în piatră și la fel, nu trebuie să uităm că tot astăzi vorbim de 140 de ani de la alipirea Dobrogei la patria mama” a spus primarul Scupra.
Fanfara Militară a Forțelor Navale și Paula Seling au cântat imnul național în fața unei mulțimi aproape înghețate, care a îndurat însă gerul pentru a asista la momentul dezvelirii grupului statuar Ovidiu, realizat de sculptorul basarabean Vladlen Babcinețchi. Acesta l-a reprezentat pe Ovidiu într-o ipostază alegorică, într-un moment al inspirației sale creatoare.
În plină transformare, partea stângă a corpului său devine o aripă, din care poetul își smulge o pană, cu care își va scrie operele. Pentru Vladlen Babcinețchi realizarea acestei opere are o semnificație aparte în anul Centenarului Marii Uniri.
“Vremea zbuciumată de azi a fost așa cum a fost tot proiectul până acuma: a fost greu dar s-a lăsat până la urmă dezvelit și suntem cu toții fericiți, acum. A fost un drum interesant până aici: a durat aproximativ 6 luni – ceea ce este un timp foarte scurt, credeți-mă, pentru o lucrare de asemenea amploare. Toți pașii au fost cu mari emoții țînând cont că așteptările erau mari și riscurile erau la fel mari atât la transport cât și la montaj dar și la realizarea lucrărilor” spune artistul moldovean.
Proiectul de arhitectură urbană a fost amplasat la şosea, în dreptul Primăriei, lângă biserică şi Casa Căsătoriilor. Este un proiect de suflet și de identitate locală ce s-a născut în atelierele de creație din orașul Ovidiu.
“Începând de azi Ovidiu este mai prezent printre noi decât până acum, prezent prin opera lui, prin insula pe care a creat (insula lui Ovidiu, cum se numea) și mai ales prin lacul Ovidiu” a conchis la final primarul George Scupra.
Dezvelirea monumentului a fost precedată de cea de-a doua ediţie a simpozionului „Ovidienii“, organizat de Primăria Ovidiu, în Centrul Cultural „Elena Roizen“.
Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat Sorin Rugină – rectorul Universității Ovidius, profesorul Vasile Sârbu, Marcel Colesniuc – directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Corina Apostoleanu – directorul bibliotecii județene I.N. Român, Gabriela Bucovală- inspector școlar general al ISJ Constanţa, profesorul Enache Tușa, primarul orașului Ovidiu George Scupra, Florentina Nicolae – prodecan al Facultăţii de Litere a Universității Ovidius.
Be the first to comment