Cernavodă se schimbă la față pe zi ce trece și acest lucru e vizibil cu ochiul liber la un simplu tur al orașului. Pe trei străzi din cinci sunt muncitori care lucrează, utilaje care duduie, excavatoare, fadrome, tractoare cu cupă ori compactoare zgomotoase. Se trag conducte de alimentare cu apă, se refac canalizările, se montează țevi pentru încălzire în sistem centralizat și se asfaltează străzile vechi care nu au mai văzut de mult reabilitări.
Dar cel mai mult se lucrează în cartierul Columbia, un cartier care de-a lungul timpului nu a luptat pentru un renume mai bun, însă acum a primit șansa unei schimbări totale. Primăria vrea să îl facă “de nou”.
“Uite aici, suntem în Columbia; aici este strada Anghel Saligny și de aici intrăm în așa-zisa zonă a blocurilor DS. Sunt 25 de blocuri, o să vă arăt” zice primarul Liviu Negoiță și o ia la pas printre buldozere și fadrome. “Spațiu verde, trotuare, borduri, asfalt, taluzare, tot. Aceste blocuri sunt făcute în 1990. De atunci nu s-a lucrat nimic aici.” adaugă primarul Cernavodei.
Câțiva muncitori manevrează cu un clește uriaș bucățile de bordură. Le iau din grămadă, le aduc pe poziția unde vor fi amplasate, iar apoi le mișcă cu cleștii mari de oțel fix una lângă cealaltă. Milimetric. Nu există eroare, și toate sunt aliniate. În vacarmul general produs de utilaje și de uneltele motorizate, te și miri că reușesc să aibă atâta precizie și concentrare. Șeful de șantier apare de după un bloc și dă mâna cu primarul: “Aici mai avem puțin și e gata; apoi ne mutăm mai sus. În urmă poate să vină cu asfaltul” spune inginerul Rădulescu. “E genul de diriginte de șantier care nu te duce cu vorba și își respectă termenele” îl laudă primarul Negoiță. “Oamenii aceștia chiar fac treaba. Ia uite ce furnicar e!”…
În mijlocul străzii, un tractor tip “bobcat” se luptă cu bucățile de trotuar vechi. Când comuniștii l-au construit, nu au folosit asfalt și bitum cum se procedează în prezent, ci direct ciment. Trotuarul și carosabilul străzii sunt din beton turnat în placă groasă, ce s-a uzat în trei decenii, și acum trebuie scos de tot, bucată cu bucată. Bobcat-ul se opintește cu cupa în beton și smulge câte-o halcă mare din trotuar. O ia de la locul ei și o pune într-o grămadă uriașă ce așteaptă să fie încărcată în basculantă.
Spectacolul străzii e fascinant: sunt oameni pe la geamuri care privesc ca la un film de acțiune, mișcarea trupelor disciplinate de muncitori. Columbia e copleșită de echipe de asalt în salopete albastre.
“Când e gata?” întreabă o doamnă în tricou roșu ieșită dintr-o scară cu două sacoșe în mâini, ce vine glonț la primar. L-a văzut cum stă mai într-o parte și l-a interceptat la milimetru, ca pe o țintă prețioasă care nu trebuie ratată. “O să vedeți; nu mai e mult” îi răspunde Liviu Negoiță. “Oricum, ce facem noi aici nu s-a mai făcut vreodată. Schimbăm totul de la stratul de bază. Săru’mâna!” o salută din mers edilul pe doamna care se îndepărtează încet.
“Din ’90 nimic nu s-a făcut!” oftează primarul.
A copilărit în Columbia la unul dintre blocuri și cunoaște străzile cu ochii închiși. “Imediat după Revoluție au fost terminate și date în folosință, aceste blocuri. Eu am venit în cartierul acesta în 1978, am stat undeva pe strada Salciei, la blocul H 11. În cartierul acesta am locuit timp de 13 ani, după care am plecat la liceu în Constanța, și mai departe… Știți cum sunt blocurile acestea? Apartamente mari și spațioase, unice în Cernavodă. Și oameni muncitori. Merită străzi ca lumea”.
Arată cu mâna spre peluza verde care mărginește trotuarele de blocuri:
“Tot ce vedeți aici, se schimbă. Am început de două saptămâni și vrem ca până la 30 noiembrie să ieșim de aici. Să terminăm, cu tot cu asfaltat, cu taluzat și cu plantat de arbori. Uitați-vă la aceste blocuri: toate spațiile dintre ele, toate parcările, toate aleile, tot-tot-tot, vor fi asfaltate și aranjate. În momentul acesta se lucrează la montarea bordurilor – mari și mici – care delimitează spațiul în care va fi asfaltul și apoi turnăm bitumul. Abia apoi ne vom ocupa numai de spațiul verde, de taluzarea lui și de plantări de pomi și de gazon. O să vă arăt și o zonă unde vom pune jardiniere de beton prin care vom delimita parcarea unui bloc de artera pietonală dintre blocuri. O să fie o zonă foarte frumos amenajată” explică pentru Constanța NEWS primarul Cernavodei, Liviu Negoiță.
Pe drum ne intersectăm cu un grup de trei bărbați. Traversează strada perpendicular și vin direct către primar. Edilul ni-l prezintă pe cel ce pare șeful lor: “Este consilier local, a fost viceprimar înainte și acum este inginer la ENEL; l-am rugat să ne ajute cu firidele racordurilor electrice de la blocuri. Să se uite puțin la ele, să vadă care trebuie înlocuite sau reparate. Uite și geigerul, că m-ați întrebat ce-i acela geiger. E un cămin ca o casetă de ciment încastrată în sol, la nivelul șoselei, cu un grătar deasupra, care preia surplusul de apă pluvială și îl drenează în canalizarea orașului. Apele care veneau de la deal pe strada asta, se revărsau peste trotuar și se scurgeau în terasa de mai jos. Acum vor fi dirijate frumos prin canalizare” arată primarul. Le zice pe de rost, fără respiro.
Toate străzile și aleile dintre blocuri în Columbia sunt “ronțăite” de utilajele care le-au pregătit pentru re-asfaltare. Se merge ca pe griblură deocamdată, pentru că încă mai e de lucru pe marginea carosabilului și până nu este totul gata, nu pavează nimeni nimic.
Apoi, diferențele de nivel dintre străzi sunt ciuruite pe locul unde au fost vechile garduri montate de comuniști. Gardurile înalte de un metru au dispărut și în locul stâlpilor au rămas cratere. Vor fi astupate cu pământ, aduse la o singură cotă de nivel și apoi însămânțate cu gazon. Iar unde spațiul va permite, se vor planta și pomi. Din parcarea blocurilor DS 19 și 20, tăind de-a dreptul spațiul verde, coboară un trotuar nou-nouț spre o stradă aflată la o cotă de înălțime mai joasă.
“Aici era o potecă înainte. Veneau oamenii de la blocurile de jos, la complexul alimentar. Am pavat-o frumos, și acum se merge foarte bine pe ea. Lumea a denumit-o imediat Aleea Gospodinelor” râde Liviu Negoiță.
Și scările vor fi schimbate cu unele noi. În tot orașul, nu doar în Columbia. “Scările de-aici din Columbia, vor fi la fel ca cele din Trust, din celălalt cartier”, încheie primarul din Cernavodă.
Cartierul Columbia se schimbă la față. Prima dată, după 30 de ani.
Be the first to comment