Un consilier local din Constanța spune lucrurilor pe nume. Tudorel Chesoi a demonstrat într-o conferință de presă de ce anumiți consilieri stau mereu cu un paloș deasupra capului și răspund ordinelor partidelor în loc să propună hotărâri în favoarea cetățenilor care i-au ales.
Legea la care face referire Tudorel Chesoi este 393 din 2004 – Statutul aleșilor locali. Nu este o lege nouă, dar efectul ei nedrept și inegal aplicat doar consilierilor și nu și parlamentarilor face ca omul de rând să aibă de suferit.
Respectiva lege spune că un consilier care își pierde calitatea de membru poate fi exclus din Consiliul Municipal sau Județean. Iar pierderea calității de membru este doar la latitudinea unor oameni de partid.
“Dacă un consilier nu corespunde pretențiilor partidului și comenzilor partidului, uneori comenzi în defavoarea cetățeanului, i se taie elanul de a acționa liober. Cetățenii și-au pus speranțe că acești consilieri vor acționa în folosul lor”, a explicat consilierul municipal PNȚCD.
Chesoi spune că a trecut prin două astfel de situații. Prima a avut loc atunci când a câștigat un loc de consilier în alianța APC.
“Unii dintre foștii colegi s-au hotărât să facă un complot pentru a mă invalida. Existau discuții aprinse. Am reușit să le explic situația și să le spun că PNȚCD a câștigat un loc de consilier pe merit, așa că am anihilat această inițiativă de a mă scoate din Consiliul Local Constanța”, spune Tudorel Chesoi.
Cel de-al doilea incident a avut loc în luna mai 2013. La momentul respectiv, după o ceartă cu președintele PNȚCD, controversatul Aurelian Pavelescu, consilierul local risca să își piardă postul doar pentru că nu a mai fost de acord cu acțiunile politice ale omologului său de la București.
“Timp de doi ani m-am judecat pentru că am contestat această excludere din partid. Am stat sub presiune deși mă consider un luptător. Din acest motiv nu am avut suficiente inițiative, sau cel puțin nu pe câte aș fi dorit. Asupra mea era un paloș care voia să-mi taie capul.
Deși inițial câștigase Pavelescu, în 2015, am reușit să îl înving la Curtea de Apel București. Hotărârea lui prin care m-a exclus a fost invalidată și am fost repus în drepturile de vicepreședinte PNȚCD la nivel național, președinte PNȚCD Constanța și am în continuare calitatea mea de consilier local”, a declarat Tudorel Chesoi.
Țărănistul spune că de la repunerea sa în drepturi a devenit un consilierPNȚCD liber de presiuni politice din partea partidului său.
“Legea 393 e nedreaptă pentru că nu se referă și la parlamentari. Nu e o noutate, dar e o discriminare pentru că din cauza asta unii consilieri nu îndrăznesc să facă mai mult. Eu mi-am câștigat calitatea de consilier liber și am propus mai multe hotărâri și mai am în vedere și alte proiecte”, a încheiat Tudorel Chesoi.
Președintele PNȚCD Constanța a propus recent o hotărâre de rectificare a bazei de impozitare pentru firmele de apartament. În acest fel Întreprinderile Mici și Mijlocii ar putea să plătească impozite mai mici pe clădirile folosite în Constanța. Hotărârea lui Tudorel Chesoi va fi supusă votului în prima ședință a Consiliului Local Municipal Constanța.
Be the first to comment