Boboteaza SRL. Cum au confiscat primăriile din Medgidia, Eforie și Ovidiu evenimentul religios de la malul mării

Crucea scoasă din mare de Bobotează. FOTO Facebook
Crucea scoasă din mare de Bobotează. FOTO Facebook

Boboteaza este primul mare eveniment religios al anului, iar spectacolul cel mai interesant era întotdeauna la Constanța. Mii de credincioși se adună în fiecare an pe faleza Cazinoului pentru a asista la o ceremonie unică.

IPS Teodosie oficiază slujba la Catedrala Arhiepiscopală “Sfinții Petru și Pavel”, apoi carele trase de boi și de măgari merg către faleză pentru a transporta butoaiele cu apă sfințită. Sticlele cu Agheasma Mare, pregătite de voluntari sunt așezate în forma crucii Sfântului Andrei pe faleză și rămân acolo până la finalul ceremoniilor. Momentul mult așteptat de credincioși este reprezentat de aruncarea crucilor în apele aproape înghețate ale mării. Scafandrii profesioniști sau amatori sar după ele pentru a căpăta un an de noroc.

Momentul – unic în țară – a fost clonat în acest an! Nu neapărat la inițiativa bisericilor, ci a primăriilor de orașe. Edilii din Medgidia, Ovidiu sau Eforie au ales anul electoral pentru atrage o noua categorie de alegători: credincioșii.

Boboteaza organizată de Primăria Medgidia. FOTO Facebook
Boboteaza organizată de Primăria Medgidia. FOTO Facebook

Sfânta Primărie Medgidia

Primul a anunț a venit luni, 4 ianuarie de la Primăria Medgidia. Afișul postat pe pagina de Facebook este cât se poate de clar: “Primăria Municipiului Medgidia în colaborare cu Protoieria Medgidia organizează slujba de sfințire a Aghiasmei celei Mari. Cu acest prilej va avea loc și ritualul scoaterii din apă a Sfintei Cruci, de către unul dintre înotătorii voluntari. […] Organizatorii acordă un premiu celui care va reuși să ajungă primul la Sfânta Cruce”.

Nu este prima dată când la Medgidia au loc astfel de evenimente și Primăria oferă premiul câștigătorului. Controversat este faptul că săritul în apă le era permis și musulmanilor, iar cei 1000 lei oferiți în anii trecuți celui care prindea crucea ajungeau la cineva care nici măcar nu urma obiceiurile ortodoxe.

Manevra “Debarcaderul”

Primăria Ovidiu s-a folosit de o șmecherie pentru a-l aduce în fața enoriașilor pe însuși IPS Teodosie. Arhiepiscopul Tomisului a fost chemat pe 6 ianuarie la Debarcaderul Ovidiu pentru inaugurarea locației. Așa suna anunțul transmis de Arhiepiscopia Tomisului.

A doua zi însă, Primăria Ovidiu a transmis un comunicat de presă prin care anunța că miercuri, la ora 15.00 are loc toată scena Bobotezei, de la slujbă la aruncarea Sfintei Cruci în apele lacului Siutghiol. Primarul George Scupra este cel care a pus la cale evenimentul.

Eforie și-a adus aminte de Bobotează după 62 ani

Un alt oraș care nu putea să traiască în an electoral fără o ceremonie specială de Bobotează este Eforie. Mesajul, transmis de această dată de către Parohia din Eforie Nord, spune că portul turistic Belona va fi gazda momentului aruncării Sfintei Cruci în apa mării.

La Eforie, organizatorii nu se limitează doar la aruncarea crucilor, ci încep cu slujba de sfințire a apelor, urmată de Liturghie și o adevărată procesiune către Portul Turistic Belona.

Interesant este și faptul că în Eforie nu a avut loc un astfel de moment din anul 1954. Ne întrebăm și noi ce i-a oprit pe organizatori să uite de o sărbătoare atât de importantă pentru 62 ani, sau măcar pentru cei 27 care au trecut de la Revoluție?

Părintele Eugen Tănăsescu: “Biserica nu face politică. Nu e a primarului sau a preotului”

Preotul și jurnalistul Eugen Tănăsescu spune că în îndatoririle Primăriei intră și Cultul, chiar dacă Boboteaza este apanajul Bisericii.

“Dacă ne uităm în cărțile bisericești se spune că de Bobotează se iese din biserică și se merge pe malul unei ape mari, importante, care simbolizează apa Iordanului și se săvârșește slujba. Primăria poate să se ocupe de crucea de gheață, face ordine prin Poliția Locală. Acum că politicienii îmbină utilul cu plăcutul nu e problema Bisericii. Biserica nu face politică și nu e a primarului sau a preotului”, a declarat părintele Eugen Tănăsescu pentru Constanța NEWS.

Preotul constănțean spune că nu există reguli stricte în privința organizării a unor astfel de evenimente religioase. Fiecare credincios este sfătuit să meargă la biserica lui, dar slujba organizat cu Arhiereu este mai importantă.

“Importantă e trăirea spirituală a sărbătorii și punerea în practică a învățăturilor. Tradiția spune că Boboteaza e făcută de preot și de comunitate. Este adevărat că multe comunități invită ierarhul și cum Arhiepiscopul nostru este foarte amabil, iubește slujbele și răspunde pozitiv, merge și slujește”, a încheiat Eugen Tănăsescu declarația sa pentru Constanța NEWS.

Părintele Eugen Tănăsescu. FOTO Arhiva Personală
Părintele Eugen Tănăsescu. FOTO Arhiva Personală

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

2 Comments

  1. La mulți ani ! Referitor la evenimentul de la Eforie Nord : Gândul de a reînnoda tradiția aruncării Sfintei Cruci în apa este mult mai vechi. În 2006 și 2010 s-a intenționat acest lucru la Eforie Sud dar din cauza vremii nefavorabile s-a renunțat. Anul trecut am încercat din nou dar din cauza gerului proiectul a căzut. Anul acesta câțiva consilieri parohiali au reînnodat ideea si împreună am hotărât să nu ne mai poticnim. Mai mult câțiva salvamari profesioniști si-au manifestat dorința de a prinde Crucea nu la Techirghiol, Mangalia sau Constanta ci în orașul lor. Primăria si celelalte autorități nu au nici o legătură cu acest eveniment care dorim sa rămână unul strict religios ! Dânșii ne vor ajuta cu cele prevăzute în legile de organizare a manifestărilor publice religioase. Cu toții, preoți si credincioși dorim să reînnodăm o tradiție oprită brutal de autoritățile comuniste. Cu mulțumiri Pr. Lucian Costea

  2. Va multumim pt lamuriri, stimate Pr. Lucian Costea. Acum as dori sa adaug si eu cateva aspecte referitoare la evenimentul de la Eforie. Daca se poate sa-mi raspundeti tot dvs. Sunt convins ca nimeni din partea primariei nu-si bate capul cu aceste articole. Cum considerati ca va fi posibila o procesiune pana in portul Belona in conditiile in care domeniul public din Eforie Nord este aproape impracticabil? Trotuarele sunt acoperite cu gheata iar soseaua principala (Republicii) este acoperita de zapada. Nu stiu daca institutia pe care dvs o reprezentati (biserica) a achitat catre primarie vestita taxa speciala instituita in anul 2014 de edilii orasului (UNICA PE PLANETA – taxa pt intretinerea domeniului public). Va spun ca eu, care am ghinionul sa detin un SRL inregistrat in Eforie am achitat 1200 RON anul trecut + 100 ron pt ca de asemenea am ghinionul sa locuiesc in Eforie. Asadar, doar de la mine primaria a incasat 1300 RON separat de taxele si impozitele pe care oricum le plateam pana la instituirea acestei taxe. Ieri, am fost la un pas sa-mi disloc umarul in urma unei cazaturi in centrul orasului din cauza ghetii pe acel domeniu public pt care eu am platit taxa speciala de intretinere. Asadar parinte, va intreb: cum credeti ca am putea noi, credinciosii care respectam biserica si sarbatoarea in sine sa putem participa la acest eveniment? Cine isi asuma responsabilitatea pt eventualele probleme cauzate de faptul ca primaria nu este in stare sa curete domeniul public (pt care se platesc cele mai mari taxe din Romania)? Si acum o recomandare pt cei de la CTNews: Poate ar fi bine sa faceti o investigatie de presa referitoare la cum a fost posibila instituirea unei taxe atat de aberante intr-un oras care traieste doua luni pe an, in rest doar chinuindu-se sa supravietuiasca? Am crezut la momentul respectiv ca presa va lua foc, ca se vor scrie pagini intregi despre abuzul edililor de la Eforie…. Nimeni, nimic despre acest subiect. Cum este posibil ca primaria (prin consiliul local bineinteles…ca acolo toata lumea executa ce comanda dom’ primar) care prin definitie trebuie sa se ingrijeasca in primul rand de domeniul public pe care-l pastoreste sa instituie o asemenea taxa “speciala” pe care o platesc absolut toti localnicii iar cei care detin societati comerciale o platesc chiar mai mult decat inzecit fata de restul lumii si nimeni sa nu spuna nimic in presa?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*