Dacă anul 2017 a fost anul Delfinariului, numit așa prin prisma succesului pe care l-a avut, anul 2018 ar trebui să fie al Microrezervației Naturale din curtea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii. Așa sună pe scurt planul conducerii de la CMSN, judecând și după investițiile direcționate de Consiliul Județean Constanța.
Comparația cu “Delfinariu/ 2017” s-ar putea să le fie dezavantajoasă celor de la Microrezervație, pentru că anul trecut a fost unul al recordurilor absolute pentru stabilimentul delfinilor. Anul 2017 le-a adus o clădire și un bazin nou mamiferelor marine, un număr uriaș de vizitatori la fiecare spectacol și un număr imens de turiști atras într-o singură zi. Record după record, lucru care a făcut ca 2017 să rămână în istoria bătrânei locații ca unul de mare succes financiar.
Directorul Adrian Bîlbă are cifrele exacte: “2017 a fost primul an cu noul Delfinariu care a însemnat un proiect european de trei milioane de euro atrași de Consiliul Județean, ce a dus numărul de spectatori la 1.300 pe serie! Am avut și 9.000 de spectatori pe zi! Vă dați seama, acești 9.000 intră și pe Microrezervatie, trebuie să viziteze animalele, adică trebuie să avem niște condiții mai “vizitabile”.
Așadar, Microrezervația pleacă din start cu acest mic handicap: Delfinariul i-a setat ștacheta la un nivel de performanță destul de ridicat, iar oamenii care îngrijesc animăluțele de-acolo vor avea de muncă mult ca să-și atingă obiectivele. Va fi greu, dar nu imposibil. Planul de atac a fost pus la punct de conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii împreună cu Consiliul Județean: primii au venit cu strategia iar Consiliul cu banii. Și pe hârtie lucrurile arată foarte promițător. Mică oază de sălbăticie din mijlocul orașului va trece printr-o cosmetizare totală astfel încât la finalul lucrărilor să fie mai optimizată pentru fluxurile uriașe de vizitatori.
“Anul asta reparăm aleile, automatizăm apa la animale, și schimbăm și gardurile. Sunt frumoase așa din lemn, dar lemnul nu ține, e zona lacustră umedă care deteriorează repede lemnul. Urmează schimbarea totală a aspectului lacului. Este frumos să fie sălbatic dar când ai șase mii de vizitatori într-o zi, nu mai este frumos să faci curățenie atunci când locul este sălbatic. Trebuie să-i dăm un aspect un pic urbanizat, un pic mai confortabil, să nu avem nemulțumiți – sunt mulți oameni cu copii, mulți care-și doresc înainte de toate, siguranță. Vacile vor avea două rânduri de garduri – glumesc! Vor avea un țarc mult mai sigur să nu mai poată evada și binențeles celelalte animale nepericuloase vor avea niște țarcuri corespunzătoare” explică directorul Bîlbă.
Schimbările vor ține cont și de ultimele aventuri pe care le-au avut câțiva dintre “locatarii” Microrezervatiei în ultima vreme: vulpea polară care a plecat la plimbare câteva ore prin oraș, văcuțele pitice care s-au amestecat, pe alei, cu vizitatorii…
“Ultima ședința de Consiliu Județean ne-a direcționat noi investiții – reabilitarea casieriei, zona frontală mai precis, care va fi schimbată complet. Apoi Pavilionul de Echitație – schimbat complet, și cum spuneam și lacul… Mai avem o investiție de finalizat (începută anul trecut) e vorba de pădurea dobrogeană pe care am plantat-o în toamnă și-acum trebuie să definitivăm aleile, și o volieră prin care intri în contact cu păsările (deja sunt fazani acolo). Sunt investiții în derulare și investiții noi ce urmează să fie făcute” explică Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.
Sunt planuri mari și ambițioase. Schimbări mari înseamnă investiții mari, iar investiile mari înseamnă bani mulți. De obicei administrația Complexului Muzeal își face planurile de investiții la sfârșitul anului, după ce trage linie și vede ce încasări, respectiv ce profit a strâns la capătul a 12 luni. Anul asta au schimbat strategia: nu vor mai aștepta finalul sezonului estival pentru că vor deja să fie gata cu lucrările când vin primii turiști, așa că au luat banii în avans “de la județ”. L-am întrebat pe președintele Consiliului Județean, ce sume au fost direcționate către Microrezervație și către Delfinariu.
“Anul acesta am alocat aproximativ 12 milioane de lei pentru investițiile în tot ce-nseamnă Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Microrezervația primește vizitatori în tot cursul anului, inclusiv toamna, primăvara și implicit vara cu turiștii care vin pe litoral. Îl felicit pe domnul Bîlbă c-a demarat deja aceste investiții și îmi doresc să fim pregătiți pentru sezonul estival să primim turiștii și pe locuitorii orașului și județului Constanța” spune Horia Țuțuianu, preșdintele Consiliului Județean Constanța.
Să adăugăm că de la 1 Mai vom vedea și lei de mare la Delfinariu, și că la vară vom cumpăra biletele de intrare, on line. Iar schimbările nu se vor opri aici.
Be the first to comment