Secția A.T.I. este inima oricărei unități sanitare. A.T.I. înseamnă Anestezie și Terapie Intensivă și fără această secție nu se poate desfășura nicio activitate medicală de mare anvergură. Pentru pacienți, A.T.I. este un sector ascuns privirilor și accesibil doar personalului. Totuși, este bine știut de către public că acest „comandament general” este o secție foarte puternică, perfect organizată, care răspunde prompt, corect și eficient la solicitări.
Doctorul Stelian Mociu este unul dintre medicii specialiști în anestezie și terapie intensivă de la Spitalul Ovidius Clinical Hospital. L-am întrebat câți colegi are în secția din spital.
“Echipa OCH, pe compartimentul de anestezie și terapie intensivă are patru medici specialiști, pregătiți în țară și în străinătate, care sunt full time la noi și câțiva medici colaboratori care vin și ne ajută când volumul de muncă ne depășește pe noi patru. În afară de asta, în total sunt douăzeci și unu de oameni în compartiment cu asistente, infirmiere și medici și încercăm să ținem în frâu, încercăm și reușim să asigurăm anestezia și terapia intensivă de înaltă calitate pentru toate cazurile noastre” a declarat medicul anestezist.
Când urmează să sufere o intervenție chirurgicală, pacienții nu iau în considerare tipul de anestezie pe care o primesc, însă alegerea metodei anestezice adecvate poate ameliora confortul pacientului imediat după operație și poate îmbunătăți recuperarea postoperatorie. Medicii A.T.I. de la Spitalul OCH din Ovidiu folosesc metode moderne și sigure de anestezie, inclusiv pentru intervențiile de neurochirurgie cu grad mare de complexitate:
“Avem câte un apărat de anestezie pentru fiecare sală, care a fost particularizat după dorințele și după necesitățile noastre ca anesteziști și necesitățile spitalului, în funcție de patologia pe care știam că urmează să o abordăm. Ele au fost achiziționate din Germania și sunt de top, momentan, monitoare de funcții vitale care pot monitoriza atât evaziv cât și non-evaziv funcțiile vitale ale pacienților, la fel de la un furnizor de top la nivel mondial și bineînțeles o serie intreagă de dispozitive medicale pentru a putea asigura o anestezie de înaltă calitate pacienților noștri” spune medicul anestezist Stelian Mociu.
Anestezia reprezintă procedeul medical care duce la diminuarea sau chiar suprimarea sensibilităţii corpului la durere, temporar, și permite efectuarea intervențiilor chirurgicale fără ca pacientul să simtă durerea. Anestezia este o stare de comă profundă care a revoluționat medicina prin facilitarea efectuării intervențiilor chirugicale. În prezent există mai multe tipuri de anestezie: generală, locală și regională, și o varietate de substanțe medicamentoase care pot induce această stare, o dovadă clară a evoluției medicinei și un factor important în tratarea anumitor afecțiuni grave și chiar letale.
“Rar, dar foarte rar acum, mai poate apărea acea durere de cap, cefalee cum îi spunem noi, postpuncție spinală. Lucrurile au evoluat și acum acele sunt din ce în ce mai subțiri, au ajuns la diametrul unui fir de păr, sunt atât de subțiri că nici nu poți să le introduci direct prin piele, trebuie să le introduci printr-un ghid special că altfel nu mai sunt atât de dure încât să penetreze pielea, ceea ce ne face pe noi să ne simțim în siguranță ca medici și mai ales să știm că pacienții noștri sunt în siguranță”, a explicat dr. Mociu pentru jurnaliștii Constanța NEWS.
Cu atâtea descoperiri în materie de A.T.I., cu aparatura performantă precum și colegi de încredere, l-am întrebat pe doctorul Stelian Mociu cum se simte să lucreze la Ovidius Clinical Hospital.
“Foarte bine! Foarte bine ne simțim, cred că vorbesc și în numele colegilor, este extraordinar să fii într-un loc ca acesta, să ai un loc de muncă frumos, curat, în care să ai tot ce îți trebuie ca să faci cu drag o meserie pentru care te-ai pregătit atât de mult timp. Este extraordinar!”, a mărturisit anestezistul.
Prima anestezie din lume a fost făcută în 1842, iar Terapia Intensivă a dat medicinei puterea de a performa intervenții medicale speciale în cazurile de complexitate ridicată.
Cum faci o programare la Ovidius Clinical Hospital
Ovidius Clinical Hospital este un spital multi-disciplinar cu dotări ultra-moderne, conceput să ofere îngrijiri de specialitate pacienţilor cu afecţiuni chirurgicale și medicale din numeroase de specialități.
Programul de lucru al Ambulatoriului este de luni până vineri, între orele 8.00 și 21.00 și sâmbătă între 8.00 și 15.00.
Spitalul are program permanent cu 2 linii de gardă în spital în specialitățile chirurgie generală și anestezie și terapie intensivă, dublate de linii de gardă la domiciliu în specialităţile chirurgie generală, anestezie și terapie intensivă şi imagistică medicală.
Informații și programări la telefon: 0241 480 400. E-mail: office@ovidius-ch.ro sau pe site-ul: www.Ovidius-CH.ro
Be the first to comment