Dacă e martie, e curățenie pe Litoral în vederea sezonului estival care debutează în curând. Stațiunile se curăță, vopsesc și aerisesc zestrea pusă la păstrare peste iarnă, pentru că totul să arate bine când ne vin vizitatorii. Nici Delfinariul nu face excepție. Zilele acestea forfota e-n toi la vechiul bazin al delfinilor, unde ani la rând am văzut spectacole cu mamiferele ce-ncântă copii de fiecare dată. Se lucrează de zor la pereții încăperii, la zidurile marelui bazin, la reparația podelei și-a dependințelor situate în spate, chiar și la instalațiile de pompare și canalizare. L-am întrebat pe directorul de la Delfinariu, Adrian Bîlbă, pentru ce sunt toate pregătirile astea febrile, câtă vreme delfinii au deja bazinul lor, mult mai mare și mai nou.
“Ne pregătim pentru sezon – aducem noi animale. Am reablitat bazinul vechi al delfinilor ce nu va mai fi folosit pentru delfini ci pentru leii de mare. Avem în plan să venim cu niște lei de mare californieni, foarte blânzi, dresați, împreună cu o echipa umană ce-i susține, întreține, dresează și cu care vom realiza o colaborare de prezentări educative. Veți avea multe de aflat , de-nvățat de la acești lei de mare” spune directorul Bîlbă.
Zalophus Californiensis este un leu de mare mai blând față de alte specii, cunoscute și prezente în delfinarii. Lucru explicabil dacă ne gândim că provine de pe coaste marine foarte populate de multă vreme, cu oameni. Sunt sute de ani de când pe coastele californiene leii de mare și oamenii conviețuiesc, iar prezența umană a îmblânzit aceste animale dându-le o foarte mare acceptabilitate față de semenii noștri. Delfinariul din Constanța a mai avut lei de mare cu câțiva ani în urmă, însă erau lei de mare de Patagonia, o specie care trăiește pe niște coaste puntin populate, iar comportamentul lor era pe măsură, adică mai timizi și mai reticenți față de vizitatori. Există lei de mare și pe coastele oceanice ale Africii de Sud, însă acolo sunt vânați continuu și nu au cum să se îmblânzească prea repede. Dar în California lumea are grijă de ei, sunt respectați, și-n consecință au înțeles că omul le poate fi și prieten. Iar Delfinariul din Constanța vrea să fie cât mai prietenos cu acești “noi veniți”.
“Am făcut mai multe modificări vechiului bazin în care sateau delfinii: am extins puntea pentru că leii de mare sunt animale mai terestre decât delfinii și au nevoie de o suprafață de uscat mai mare, mai importantă. În spate am făcut un bazin mic să se balaceasca cât timp tratăm apa în bazinul asta mare. Am hidroizolat bazinul și-apoi l-am vopsit și am refăcut și puntea pe care stau instructorii; i-am refăcut izolația și i-am dat luciu (este necesar pentru aceste animale s-avem o punte alunecoasă). Pe vremuri când erau delfinii aici, puntea trebuia să fie abrazivă – stăteau doar dresorii și nu trebuiau s-alunece. Acum puntea trebuie să fie foarte alunecoasă, fiindcă acești lei de mare se deplasează prin alunecare” ne explică directorul Delfinariului, Adrian Bîlbă.
Amenajarea spațiului pentru leii de mare a mers până la nivel de detaliu. De exemplu, până și pereții pe care-i vor vedea când ies la odihna imită decorul din mediu lor natural. Zidul a fost “pavat” cu piatră neregulată de culoare maro închis, lipită una lângă altă cu adeziv și lăcuită toată pe deasupra. Acest perete va constitui un fundal excelent pentru aceste animale de culoare brună. Pe 26 martie va veni primul leu de mare – masculul, după care încă două femele, în aprilie, cel târziu. Cert e că de la 1 mai îi vom vedea pe toți în acțiune, la Delfinariul din Constanța. Animalele vor veni însoțite de o echipa care-i dresează, ii întreține și-i prezintă.
Din nou, Adrian Bîlbă: “Vom avea o suită de reprezentații educative. Ele se vor adaugă prețului biletului de intrare și vor fi cota separată, această colaborare fiind prinsă ca o expoziție suplimentară. Noi suntem muzeu, obligația noastra și respectul față de animale înseamnă educația și dragostea față de ele și față de biodiversitate și în consecință vom avea reprezentații – repet – educative. Ce-nseamnă asta ? Că vom umple spațiul asta cu panouri informaționale cu specii, cu evoluția lor, cu toate particularitățile ce țin de anatomia deosebită a acestor animale care suferă, din păcate, de multe ori de prezența omului. Sunt animale terestre ce intră în apă să se hrănească. Sunt animale care preferă să odihnească pe sol, pentru că în apă au toți prădătorii, toți dușmanii – acolo în apă merg doar ca să mănânce. Le vom asigura un mediu cât mai bun, oamenii să înțeleagă că leii de mare sunt colegi cu noi de uscat, și-n consecință trebuie să le lăsăm și lor spațiu vital”.
Să nu confundați leii de mare cu focile. Seamănă ele întrucâtva dar sunt animale diferite. Focile au înotătoare scurte și groase, leii de mare au înotătoare mai mari, acoperite de piele. Focile sunt, în general, mai micuțe și mai bine adaptate mediului acvatic – în consecință, de multe ori pot fi văzute “târându-se” pe uscat, spre deosebite de leii de mare, care pot “merge”. Focile nu au urechi exterioare, comparativ cu leii de mare, și, cel mai adesea, dacă zărești un grup de animale din astea gălăgioase, e clar că este o adunare de lei de mare, nu de foci (cele din urmă sunt mai degrabă singuratice și tăcute).
Cât costă biletele la Delfinariu și Acvariu
Până la 31 mai 2018, vizitatorii plătesc o taxă unică pentru secțiile Microrezervație, Păsări exotice, Planetariu, iar Definariul este inclus în această taxă. Adulții achită 12 lei, iar elevii și studenții doar 3 lei. Copiii de până la 7 ani NU plătesc bilet de intrare.
La Acvariul Constanța, intrarea costă 8 lei pentru adulți și 2 lei pentru elevi sau studenți.
Be the first to comment