Acvariul din Constanța se modernizează ! Este primul acvariu public deschis în România și anul acesta a-mplinit “venerabila” vârstă de 59 de ani. A fost inaugurat în primăvara anului 1958 iar de atunci a avut parte de un singur “facelift” – în anul 2009. De câteva luni conducerea croiește planurile de investiții care vor moderniza instalațiile și acvariile. Astfel, “locatarii” vor înota în bazine mai mari și mai frumoase care vor reproduce cu fidelitate ecosistemele de alge și plante ale peștilor exotici. Și nu doar atât: și clădirea în sine va fi mai bine protejată la interior și odată cu ea și vizitatorii săi. L-am întrebat pe doctorul Adrian Bâlbă, “directorul de la Delfinariu” așa cum este cunoscut în presă, la ce îmbunătățiri să ne așteptăm.
“Șapte bazine vor fi schimbate complet de la geam până la dotările interioare, iar instalatia electrică va fi modernizată – avem proiect, urmează să facem achiziția unei instalații electrice. Concomitent vom introduce un sistem de ventilație modern, cu 6 ventilatoare care va asigura eliminarea excesului de umiditate specific pentru extrasezon. Vara avem probleme cu căldura – ca oriunde, iar toamna și iarna avem o problemă importantă cu umiditatea” spune doctorul Bîlbă.
Acvariul de pe faleza Cazinoului expune o mare varietate de pești de apă dulce și sărată precum și nevertebrate din Marea Neagră și migratori mediteraneeni. Sunt 57 de bazine care adăpostesc în total aproape 2000 de pești din 60 de specii. La atâtea zeci de tone de apă, umiditatea prezentă în aer e firească. Și e uriașă. Ea provine în special de la diferența de temperatură dintre bazinele care trebuiesc menținute încălzite și temperatura aerului ambiant care-i “întâmpină” pe vizitatori: localnici și turiști. Evaporarea apei din bazinele peștilor tropicali face ca umiditatea să crească “până la cer”. Combinată cu o lipsă de circulație a aerului sau un schimb de aer insuficient creează condiții de degradre a clădirii. Efectul este formarea mucegaiului, a igrasiei, a bacteriilor și acarienilor în zidărie.
“Umiditatea trebuie îndepărtată din clădire pentru că sistemele electrice, de iluminare și tot ceea ce-nseamnă tehnica de la Acvariu, suferă pe deoparte; pe de altă parte, vizitatorilor care poartă ochelari, așa ca mine, li se aburesc ochelarii. Am găsit un sistem de ventilație deștept care să îndepărteze excesul de umiditate din Acvariu” ne-a explicat doctorul Adrian Bîlbă, șeful Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.
Ideea infiintării unui acvariu la Constanța a apărut în 1938, însă au trebuit să treacă 20 de ani că el să fie construit. Știați că imediat după război au existat proiecte de a-l amplasa în edificiul Cazino ? Fusese gândit cu un mare bazin central și cu laboratoare de oceanologie, ihtiologie și hidrobiologie, dar din motive tehnologice și din lipsă de bani ideea asta grandioasă nu s-a concretizat. Acum e vremea modernizarii bazinelor cele mai importante, șapte la număr.
“Spre primăvară Acvariul va beneficia de modernizări ambientale pentru pești, ale decorului, fiindcă vrem să prezentăm aceste exponate într-un decor cât mai aproape de cel natural. Oamenii trebuie să găsească la Acvariul din Constanța ceea ce nu pot avea acasă: bazine mari. Asta este motivul pentru care facem aceste 7 bazine mari, reorganizate complet. Va fi un Acvariu din ce în ce mai frumos; numărul de vizitatori a crescut foarte mult, cu 20-30% anual, cu limitele pe care le impune clădirea, limite de spațiu și de vechime” a declarat pentru Constanța NEWS, doctorul Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.
Be the first to comment