Reacțiile reprezentanților Primăriei Constanța față de problemele locuitorilor de rând par a fi unele desprinse din poveștile cu regimurile totalitariste: atunci când sunt voci nemulțumite, în loc de a se găsi o soluție se înlătură sursa nemulțumirilor.
Un prim exemplu este cel al locurilor de parcare, care mai mult lipsesc decât există. S-a construit haotic și s-au dat autorizații pe orice petec de pământ și s-au deschis localuri fără a se lua în calcul și acest aspect. Bașca, o parcare dintre blocuri s-a desființat pentru a se face… nu o parcare supraetajată ci o biserică. S-a protesta, oamenii au fost nemulțumiți, toți înjură în barbă când mai mult timp petrec căutând un loc de parcare decât fac pe drum… În aceste condiții, mai marii orașului au considerat că șoferii care parchează aiurea, nu pentru că aveau unde și erau doar comozi, trebuie pedepsiți. Așa se face că mai peste tot au apărut stâlpi, de parcă orașul întreg este o pepinieră de așa ceva.
Locurile de joacă. În afara de Țara Piticilor din Parcul Tăbăcărie, restul au fost date uitării. Caruselele, leagănele, topoganele… s-au rupt, au ruginit. Părinții care preferau micile spații dintre blocuri pentru a sta puțin cu copiii la aer, neavând timp sau chef să bată drumul până în Parcul Tăbăcărie au început să vocifereze. Au cerut să se repare locurile de joacă, să se modernizeze, ba chiar s-a făcut și o pagină de Facebook pentru a arăta starea de degradare a acestora. S-a dat cu praf de ignore și s-a mers mai departe. Problema a fost preluată de șeful OPC Constanța, Horia Constantinescu. Acesta a urechiat administrația locală, le-a trimis hârtie, a împrejmuit cu banderolă locurile de joacă cu probleme cu indicația de a nu se folosi. A fost și el ignorat. Totuși, toate aceste acțiuni au avut și un recul neașteptat. Primări a decis dezafectarea tuturor locurilor de joacă cu probleme. Pac – pac. Șoc și groază.
Ultima mișcare a aleșilor locali să conducă urbea a fost legată de Parcul Tăbăcărie. Locul acela cu verdeață, dat și el uitării, unde dacă nu calci într-un rahat de om sau animal riști să te mănânce un balaur, unde băncile ca și coșurile de gunoi sunt 2 la km pătrat, unde pe aleile de 1 metru lățime iese lumea la plimbare, aleargă copii, căței, trec biciclete, mopede și alte năzdrăvănii. Și aici au tot fost proteste și s-au scris petiții, dar i-au lăsat reci pe cei cu puterea de decizie.
Iată că totuși se va întâmpla ceva cu Parcul Tăbăcărie, mai exact cu 2 hectare din el, mai exact „o zonă pe care oamenii o ocolesc pentru că nu arată tocmai bine“, cum spune primarul Decebal Făgădău. Păi bine. De ce nu arată zona bine? Cine este de vină? A, tot constănțenii că nu au pus osul la treabă să facă zona să arate bine, să aducă de acasă una alta. Nu municipalitatea că a lăsat locul de izbeliște. Poate ar trebui să facem chetă pentru a organiza o excursie pentru cei din Primărie să vadă exemple în alte orașe, gen Târgu Mureș sau Cluj. La Băile Herculane să nu îi ducem că le dăm idei.
Ce se va întâmpla cu cele 2 hectare? Vor deveni un parc în parc. Adică nu poate fi upgradat, iar ideea să fie implementată în altă zonă a orașului care are nevoie de atenție. Edilul ne anunță că „reamenajăm spațiul verde, să construim un iluminat public modern și eficient, să oferim mobilier urban de bună calitate, bănci, coșuri de gunoi. Vrem ca dintr-o zonă ocolită de constănțeni și turiști s-o transformăm într-o zonă atractivă.“ Gen o zonă exclusivistă în mijlocul bălăriilor. Mare grijă însă. Să se pună și preșulețe la intrare, șervețele și truse de prim ajutor. Până vor ajunge oamenii în această oază, cu siguranță vor fi mânjiți cu rahat de câine pe încălțăminte și pe mâini ca urmare a căutării mingiei copilului prin iarbă, iar temerarii care fac jogging prin parc rămân vânatul preferat al câinilor de luptă plimbați liber fără botnițe. Bine măcar totuși că acolo vor fi coșuri de gunoi.
Be the first to comment