Comercianții din zona plajei Modern din Constanța, care au fost prinși pe picior greșit, sfidează în continuare legea.
Ultimul „scandal“ este legat de două terase cuprinse în cadrul festivalului care au fost închise de către inspectorii OPC pentru deficiențe grave. Acestea au continuat însă să funcționeze, iar în prima seară, șeful OPC Constanța care vroia să verifice dacă între-adevăr localurile au fost închise, a fost oprit la intrare de un agent de pază pe motiv că nu are brațara emisă de organizatorii Neversea. Ba mai mult, comisarul șef de la Protecția Consumatorilor susține că șeful IPJ Constanța s-a eschivat în a-i acordă suportul pentru control, pe motiv că este un eveniment privat și de asta se ocupă Jandarmeria.
Săptămâna aceasta, comisarii din cadrul Protecției Consumatorilor au efectuat mai multe acțiuni de control ce au vizat operatorii economici ce desfășoară activitate de alimentație publică sau prestează servicii de cazare în zonă penisulara și pe plaja Modern. Surprizele nu au întârziat să apăra. Potrivit acestora, au fost găsiți gândacii, igienă precară, iar la două dintre unitățile de alimentație publică – “Vraja Mării” și “Ana Modern” nu aveau autorizații de funcționare de 3 ani, dar aveau avize sanitar-veterinare.
„Nu cred că avem nevoie de Colectiv 1, 2, 3 sau 4 pentru a ne trezi la realitate, pentru a înțelege că așa cum deficitar s-au întâmplat lucrurile la acel club, așa cum deficitar au intrat unele autorităti și s-au făcut că văd sau s-au făcut că nu văd unele deficiențe, nu cred că mai avem nevoie de incă un moment prin care, prin toxiinfecție alimentară sau tot prin incendiere, prin alte lucruri care scapă de sub control comercianților, să trimitem în agonie tineri”, a declarat Horia Constantinescu, comisar-șef OPC Constanța.
Pentru cele două locații mai sus amintite s-a luat măsura închiderii temporare. Numai că, după începerea festivalului Neversea, acestea au continuat să funcționeze. Pentru a verifica acest aspect, Horia Constantinescu a mers pe plaja Modern. El a fost surprins să afle că dispozițiile OPC au fost încălcate.
„Locațiile închise de noi funcționează! Ce soluție au găsit organizatorii?! Să nu ne permită accesul!“ trăgea un semnal de alarmă Horia Constantinescu în seara de 7 iulie.
Iată mai jos filmul evenimentelor, prezentat de șeful OPC Constanța:
“1. Din cauza controlului efectuat în zilele trecute și a măsurilor luate, adică OPRIREA TEMPORARĂ PÂNĂ LA REMEDIEREA DEFICIENȚELOR, pentru două dintre terasele aflate în incintă Neversea, am vrut să trec aseară, la deschidere, să verific situația acestora.
2.Pentru a evită ideea că trec “la o bere” cum au crezut probabil “băieții”, fac precizarea că am fost în posesia a 40 de abonamente, pe care le-am oferit colegilor din țara, aflați la comandament și a 4 invitații lăsate acum o luna de avocatul organizatorilor.
3. Odată ajuns la intrarea efectivă (acolo unde se verifică posesia brățării) am fost întâmpinat de un tânăr angajat al ZIP, care mi-a recomandat să mă joc cu legitimația mai încolo, pentru că fără brățara nu pot intra.
4. Trecând peste impertinență afirmației, am cerut să fie chemat un șef de obiectiv, care a refuzat și el să-mi permită accesul, cu toate că cerusem să fiu însoțit, atât la intrare, cât și în scurtă trecere prin incintă, unde doream să fotografiez cele două locații!
5. Am sunat la domnul Vizitiu (locțiitor inspector șef al IPJ Constanța-n.r.), pentru a solicita sprijinul poliției, dar am aflat că acolo este un eveniment privat, în grijă jandarmeriei. După ce mi s-a sugerat să primesc totuși o brățara, pe care am refuzat-o, am primit suportul a doi jandarmi. Chiar și în prezența dânșilor, agenții au refuzat să-mi permită accesul, tratând inclusiv prezența acestora cu obrăznicie”.
Horia Constantinescu susține că instituția sa și Poliția Română au încheiat un protocol prin care aceștia din urmă sunt obligați să le acorde suportul. Acesta trage și un semnal de alarmă:
„Locațiile închise de noi NU AU AUTORIZAȚIE DE FUNCȚIONARE EMISĂ DE PRIMĂRIE, deci nu funcționează legal (…) ISU nu are avizată această “petrecere”, dar lasă două unități să lucreze cu butelii într-o construcție de lemn (fără autorizație de construire)“
Șeful OPC a spus că acestea nu sunt singurele deficiențe depistate în zona unde se desfășoară festivalul Neversea. În ceea ce privește cele două terase, vor fi luate noi măsuri.
Reprezentanții IPJ Constanța au confirmat că nu au atribuții în acea zonă.
„La evenimentul în cauza, dispozitivul și responsabilitatea aparțin Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române. Protocolul este cu jandarmeria pe astfel de spețe. Nu cu Poliția!“, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța, Marius Niculescu.
Surse din cadrul ISU Dobrogea au declarat că pe data de 6 iulie terasele respective au fost controlate. La ambele s-au aplicat 4 sancțiuni în cuantum de 4500 lei și 10 avertismente. Nici una nu se încadrează pentru solicitare și obținere de autorizație de securitate la incendiu.
Organizatorii Neversea au reacționat la acuzațiile aduse de către OPC.
“Referitor la restricționarea accesului autorităților de control în perimetrul festivalului NEVERSEA, dorim să facem următoarele mențiuni: perimetrul festivalului cât și accesul în festival a fost asigurat de către societatea de pază și protecție ZIP ESCORT, pe baza unui contract de prestări servicii semnat între societatea de pază și organizatorii festivalului. Precizăm că organizatorii festivalului nu au solicitat și nu vor solicita în nici un moment societății de pază să pună în practică acțiuni care să contravină legilor din România. Angajații firmei de pază contractate au obligația de a cunoaște legislația și de a o aplica, legislație care menționează că accesul organelor de control în perimetrul unui eveniment nu poate fi obstrucționat sau restricționat.
Menționăm că în calitate de organizatori, sprijinim orice demers al autorităților abilitate, deoarece siguranța și confortul tuturor participanților pe perioada festivalului, reprezintă unele din principalele noastre preocupări”, a declarat Ioana Chifor, PR Manager la Neversea.
“
Be the first to comment