Perspectiva vieții pe planeta Marte îi întrigă pe locuitorii Terrei, iar faptul că NASA a demonstrat recent că în anumite zone există urmele trecerii apei sub forma ei lichidă face tot mai viabilă ideea că planeta roșie ar putea să găzduiască organisme.
Echipa Constanța News privește această posibilitate și dintr-un alt unghi: acolo unde știința își face de lucru mai este loc și de religie? Există un Dumnezeu în afara planetei Pământ și poate Biserica să ajungă să cucerească și alte planete? Am discutat despre acest subiect cu preotul doctor Mircea Cristian Pricop, Spiritual al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Ovidius” Constanța.
Citește și: Video Editorial: Dr. Adrian Bîlbă, despre viața pe Marte
Discuția pornește de la o idee simplă: Biblia spune că lumea a fost făcută în șase zile. Cu toate acestea, referințele din Carte Sfntă vorbesc doar despre Pământ și despre luminatorii de pe cer. Preotul constănțean este de părere că Biserica vede viața, chiar și pe alte planete ca pe un scop al creației.
Extratereștrii versus conștiința umană
“Ideea de viață pe alte planete este încadrată de Biserică în aspirația omului de a explora realitățile din afara sa și de a se cunoaște pe sine. Din nefericire, mai ales în ultima vreme, accentul s-a pus numai pe cunoașterea lucrurilor exterioare ființei umane, fapt care denotă că știința despre om a rămas cu mult în urma celorlalte moduri de cunoaștere.
Dezechilibrul dintre aspirația explorării exteriorului și cea a cunoașterii antropologice duce uneori la situații stranii (unele chiar hilare) cum ar fi preferința de a preciza mai degrabă ce fel de habitat au „extratereștrii” decât a căuta originile și resorturile interioare ale conștiinței umane”, a declarat părintele Pricop pentru Constanța News.
Cu toate acestea Dumnezeu este cel care a creat viața pe Pământ. Ce se întâmplă cu formele de viață întâlnite pe alte planete. Nu există certitudinea că există viață pe Marte, chiar dacă oamenii de știință au găsit urme ale trecerii apei. Preotul constănțean crede că “viața nu înseamnă numai apă și nici numai un amestec chimic. Viața transcende materia”. Prezența lui Dumnezeu, din punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe este și asupra lucrurilor văzute, cât și a celor nevăzute.
“Dumnezeu stâpânește peste întreaga creație, fie cunoscută, fie necunoscută de noi: „A Ta este, Doamne, măreţia şi puterea şi slava şi biruinţa şi strălucirea; toate câte sunt în cer şi pe pământ sunt ale Tale; a Ta este, Doamne, împărăţia şi Tu eşti mai presus de toate, ca unul ce împărăţeşti peste toate”, explică părintele Mircea Cristian Pricop pentru Constanța News.
Cum procedează credinciosul care ajunge pe alte planete
Exploratorii care vor veni în generațiile care urmează vor avea misiunea să cerceteze și apo să colonizeze planete precum Marte. Biserica are un punct de vedere și asupra felului în care cei care pleacă în cautarea altor lumi ar trebui să se comporte.
“Pentru a supraviețui ei înșiși, mai înainte de a descoperi sau nu viața pe alte planete, oamenii trebuie să se distanțeze cât mai repede de ideologia „animalului de pradă”: „Am nevoie, vreau, iau!”, izvorâtă din doctrinele marxist-evoluționiste care domină lumea la momentul de față. Este absurd să vorbim despre comportamentul omului pe alte planete când chiar aici, pe Pământ, lecția morală nu a fost însușită”, spune pr. dr. Pricop.
Ce spune Biblia despre viața în afara Pământului
Contrar aparențelor, Biblia nu vorbește foarte mult despre viața în afara planetei noastre, iar atunci când o face, nu se referă la extratereștri, ci la cei care se ocupă de sfințirea și mântuirea oamenilor.
“În cartea Facerii/Genezei paragrafele scripturistice se referă la cele de pe pământ și la luminătorii cerești (soare, lună și stele) însă ele indică o ordine a creației, care pornește mai întâi de la cer: „La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul”.
Prin cuvântul „cer” înțelegem lumea spirituală, a îngerilor iar prin cuvântul „pământ” înțelegem lumea materială. Subliniez că lumea cerească menționată în cartea Facerii este una spirituală – antecesoare materiei – și nu se referă la rase ori specii existente în plan fizic, undeva prin univers. Când spun aceasta mă bazez pe o indicație prețioasă din cartea lui Iov: „Când s-au făcut stelele, lăudatu-M-au cu glas mare toți îngerii mei”, a explicat preotul constănțean pentru cititorii Constanța News.
Luăm religia cu noi pe alte planete?
Momentul desprinderii unui grup de exploratori de planeta – mamă poate fi și unul în care lăsăm în urmă religia și ne concentrăm pe știință. Preoții cred însă că opera Bisericii nu va fi afectată în niciun fel.
“Funcția religios-morală cu care a fost investită de către Domnul și Dumnezeul nostru Iisus Hristos constituie pentru Biserică motorul acțiunilor ei trecute și viitoare. Adevărul mărturisit de ea este veșnic și niciodată nu va putea fi schimbat ori depășit. Biserica însăși este capabilă să satisfacă năzuința oamenilor credincioși după înnoirea vieții prin dinamismul propriei Tradiții. La urma urmei, așa cum afirma filosoful Yannaras, Biserica „se hrănește necontenit cu experiențele locale”, a încheiat preotul doctor Mircea Cristian Pricop explicațiile sale pentru cititorii Constanța News.
1 Trackback / Pingback