Oaspeți de seamă au ajuns în aceste zile la Ovidiu. Puțini români știu că zona în care se presupune că și-a trăit ultimii ani din viață poetul Ovidius Publius Naso este acum o așezare cochetă pe malul lacului Siutghiol. Mai mult decât atât, autoritățile și-au propus să comemoreze cum se cuvine viața și opera poetului exilat, așa că în 2017 vor avea loc mai multe evenimente.
Primul pas a fost făcut. Orașul Ovidiu s-a înfrățit la începutul acestei săptămâni cu Sulmona. Parteneriatul economico-social a fost aprobat printr-o hotărâre de consiliu, la inițiativa primarului George Scupra.
Pentru a parafa acest moment solemn, o delegație condusă de primărița din Sulmona, Annamaria Casini a vizitat Ovidiu și Constanța, la invitația edilului de aici. Italienii au vrut să vadă insula Ovidiu, locul unde se presupune că ar fi trăit poetul, dar acest lucru nu este posibil în extrasezon, așa că s-au mulțumit cu vizitarea locului unde va fi re-amenajat un castru roman, pe malul lacului.
Delegația din Sulmona a fost plăcut impresionată de de un spectacol cu tradiții dobrogene, precum și de vizita la Peștera Sfântului Andrei – locul de unde a plecat creștinismul în România de astăzi. Italienii au trecut și pe la Universitatea Ovidius, precum și pe la Primăria Constanța, iar ziua de luni, 6 martie au avut-o rezervată pentru o vizită la Parlament și la Ministerul Culturii.
Anul Ovidius, sărbătorit în Italia și România
Pe 3 aprilie se va deschide oficial anul Ovidius. Primarul George Scupra va merge personal la Sulmona pentru a răspunde unei invitații venite din partea Annamariei Casini. Ceremoniile se mută apoi pe meleaguri românești. Orașul Ovidiu va fi gazda unui festival organizat de ambele administrații locale.
Locul de desfășurare pentru acest festival este chiar malul lacului Siutghiol. Primăria Sulmona va aduce aici un film, o expoziție de pictură, iar totul se va axa în jurul temei principale: poezia lui Ovidiu.
Ce aduce parteneriatul Ovidiu – Sulmona
Parteneriatul dintre cele două orașe are ținte clare
– Realizarea de acțiuni și evenimente comune privind viața și opera literară poetului Ovidius Publius Naso;
– Dezvoltarea schimburilor educative, culturale și sportive între cele două orașe prin proiecte având diferite surse de finanțare (fonduri guvernamentale, fonduri structurale și alte tipuri de finanțări);
– Creșterea prestigiului cultural local, național și internațional al orașului Ovidiu;
– Întărirea conștiinței locale, naționale și internaționale prin identificarea elementelor comune existente în cultura și istoria celor două orașe, Ovidiu și Sulmona;
– Promovarea istoriei, culturii și tradițiilor dobrogene;
– Alte domenii de interes bilateral: formare profesională, prevenirea delicvenței juvenile, politici sociale și de voluntariat față de tineri, integrarea în munca a persoanelor cu dizabilități, protecția mediului înconjurător, utilizarea de noi tehnologii, promovarea de activități agricole și comerciale, promovarea organizațiilor nonguvernamentale prin parteneriate comune.
Be the first to comment