Icoana Maicii Domnului de la mănăstirea Nicula sosește la Constanța

Icoana de la Mănăstirea Nicula
Icoana de la Mănăstirea Nicula

Parohia „Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul, Sf. M. Mc. Teodor Tiron și Sf. Ierarh Luca al Crimeei” din Constanța (zona Medeea) își serbează, vineri, 17 februarie, cel de-al doilea ocrotitor, Sf. Teodor Tiron. Cu acest prilej, joi, 16 februarie, va fi adusă spre cinstire icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, de la mănăstirea Nicula, și Centura Sfântului Nectarie, de la mănăstirea Sihăstria Putnei.

Delegația Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului va fi întâmpinată joi, 16 februarie, la ora 16.00, pe bdul. I.C. Brătianu, lângă podul C.F.R, vizavi  de magazinul Lidl, de către IPS Teodosie, clerici și credincioși. De aici, se va merge în procesiune spre biserica „Sf. Ierarh Nectarie”. Aici va fi rostită o rugăciune de mulțumire, iar de la ora 17.00 preoții parohiei vor oficia slujba Vecerniei. Icoana Maicii Domnului și Centura Sfântului Nectarie vor rămâne spre cinstirea credincioșilor până pe data de 26 februarie.

Vineri, 17 februarie, de la ora 8.30, în ziua serbării hramului, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și credincioși.

Icoana Maicii Domnului de la mânăstirea Nicula a fost pictată în 1681 de către preotul Luca din Iclod. Înainte de anul 1700, icoana a plâns timp de 26 de zile, prevestind Uniația. Minunea plângerii și frumusețea icoanei a atras atenția multor meșteri iconari, care au reprodus-o. Astfel, a luat naștere renumita școală de pictură pe sticlă de la Nicula.

Tot vineri, 17 februarie, de la ora 22.00, ierarhul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu,  urmată de Sfânta Liturghie arhierească, la mănăstirea „Sf. Bretanion și Sf. Nicolae” din apropierea localității 23 August.

Pomenirea preotului Radu Șerban, împușcat de către comuniști

Duminică, 19 februarie, începând cu ora 9.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va face o vizită pastoral-misionară în parohia „Cuvioasa Parascheva” din Năvodari, unde va oficia Sfânta Liturghie. În cadrul slujbei, IPS Teodosie îl va pomeni și pe părintele Radu Șerban, primul paroh al bisericii, asasinat de către regimul comunist.

Pr. Radu Șerban s-a născut în anul 1906. Pe 12 noiembrie 1946 a obținut aprobarea înființării parohiei Năvodari, care era filie a parohiei Lumina. În ianuarie 1949 a fost condamnat de către Tribunalul Militar Constanța la 20 de ani de muncă silnică pentru infracțiunea de uneltire contra ordinii sociale. A fost închis în Penitenciarul Constanța, transferat la Aiud, apoi, în septembrie 1950, la colonia de muncă Baia Sprie, unde s-a îmbolnăvit din cauza regimului greu de detenție. Din pricina bolii, a refuzat să coboare în mină, fapt pentru care a fost împușcat.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*