Rețeaua de 5G a urmat generațiilor 1G, 2G, 3G și 4G și a fost gândită și creată să permită conectarea la grad complet, a tuturor aparatelor și dispozitivelor electronice care ne înconjoară. Tehnologia 5G funcționează în format wireless, cum era de așteptat, și în ciuda controverselor generate, atunci când va fi complet implementată va susține o viteză de conectare fără precedent, fiabilitate excepțională și transferuri de date imense. Pentru utilizatorii finali, persoane fizice și companii, experiența de utilizator se dorește a fi fără cusur și să permit la nivel global funcționarea conceptelor de IoT (Internet of Things) și IIoT (Industrial Internet of Things).
Tehnologia 5G introdusă și în România are acum capacitatea să susțină aplicațiile Internet-of-Things (IoT) și să conecteze instant diferitele aspecte ale vieții private și profesionale. De la activitate de birou, până la cea din fabrică, de la timpul liber petrecut în cazinou online până la programarea funcțiilor casei inteligente, toate componentele vieții moderne pot fi controlate virtual, eficient și în siguranță.
În plus față de îmbunătățirea smartphone-urilor noastre, tehnologia mobilă 5G poate introduce noi experiențe captivante, cum ar fi realitatea virtuală și realitatea augmentată cu rate de date mai rapide și mai uniforme, latență mai mică și cost per bit mai mic.
În România, în acest moment rețeaua 5G este disponibilă prin serviciile celor mai mari furnizori de rețea mobilă și acoperă principalele zone urbane ale țării, precum București, Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Timișoara, Sibiu, Timișoara, Craiova, Brașov, orașe mai mici, dar și zone turistice montane și estivale.
În Constanța, operatorii de telefonie mobilă au început să implementeze 5G în zonele centrale ale orașului, iar acoperirea va fi extinsă în viitorul apropiat. Acest lucru va permite oamenilor din Constanța să beneficieze de viteze de internet mai mari și de conectivitate mai bună, indiferent de locul în care se află.
În plus, implementarea tehnologiei 5G în Constanța va avea un impact pozitiv asupra întregii zone, incluzând orașele din jurul acesteia. Mangalia, Eforie, și Techirghiol vor beneficia și ele de tehnologia 5G, ceea ce va deschide noi oportunități pentru afaceri și servicii în aceste zone. De exemplu, turismul va beneficia de tehnologia 5G prin furnizarea serviciilor de realitate virtuală și automatizarea acestora, fapt care va atrage mai mulți turiști și va crește economia locală.
În general, tehnologia 5G este oportunitatea perfectă pentru a dezvolta și moderniza orașele din zona Constanța și pentru a îmbunătăți calitatea vieții, oferind posibilități noi pentru oameni și afaceri, pentru servicii și aplicații.
Tehnologiile anterioare au construit progresiv calea către 5G care a fost proiectată pentru a oferi gradul de conectivitate despre care s-a vorbit în trecut doar în cele mai ambițioase planuri de viitor. Tehnologia rețelelor 5G va permite unificarea experienței utilizatorilor și va fi suportul pentru dezvoltarea de noi proiecte orientate înspre utilizatorul viitorului. Pe parte de servicii de toate felurile, se vor resimți multe progrese în ceea ce privește accesul la servicii, siguranța consumatorilor, calitatea producției, precizia proceselor productive, digitalizarea eficientă și multe altele la care până acum doar sperăm.
5G poate permite noi servicii care pot transforma industriile cu legături ultra-fiabile, cum ar fi controlul de la distanță al infrastructurii critice, a vehiculelor și procedurilor medicale. 5G este menit să conecteze fără probleme un număr masiv de senzori încorporați în aproape orice, prin capacitatea de a reduce ratele de date, puterea și mobilitatea, oferind soluții de conectivitate extrem de slabe și cu costuri reduse.
5G va avea și un efect de progres economic care, se apreciază că în jurul anului 2035, va putea fi măsurat concret. Acela este orizontul de timp până la care se estimează că implementarea 5G va fi fost completă și efectele și beneficiile sale deja puse în fapt.
Lăsând la o parte ezitările și rezistența la tehnologie, născute din lipsa de informare și, prin urmare, de încredere, tehnologia 5G poate fi evaluată drept un progres global și un instrument idea pentru a pune în practică multe alte strategii și planuri sofisticate în vederea fluidizării stilului de viață modern.
În acest moment, avem deja 5G încă de la începutul anului 2019. Introducerea sa se face gradual, în funcție de priorități, de concentrarea geografică a principalilor utilizatori și de rețeaua logistică. Tehnologia a fost implementată în peste 60 de țări și continuă. Observăm o lansare și o adoptare mult mai rapide în comparație cu generația 4G. Consumatorii sunt foarte încântați de viteze mari și latențe scăzute. Dar 5G depășește aceste beneficii oferind, de asemenea, capacitatea pentru servicii esențiale, bandă largă mobilă îmbunătățită și IoT masiv. Intervalul de timp estimat până când toată lumea va avea acces la 5G este doar un plan teoretic. Începutul a fost deja făcut, iar momentan există un val de extindere al rețelei, care se va continua și în anul 2023.
Be the first to comment