Data de 12 februarie o dedicăm în fiecare an sărbătoririi Zilei Comunității Rușilor Lipoveni din România, comunitatea minoritară cea mai unită din țara noastră, cu o istorie îndelungată, cu numeroase tradiții și obiceiuri deosebite.
Încă din secolul al XVII-lea, rușii lipoveni au început să sosească în România. Reformele religioase și sociale ale patriarhului Nikon și ale țarului Petru cel Mare i-au făcut pe aceștia să părăsească Rusia și să caute libertatea religioasă în România. Rușii lipoveni au ales să rămână credincioși ritului vechi, care se referă la un anumit tip de slujire religioasă, dar și folosirii limbii slavone în biserică.
Obiceiurile rușilor-lipoveni sunt în strânsă legătură cu sărbătorile religioase. Calendarul iulian pe care îl respectă, a rămas neschimbat, acesta este decalat cu 13 zile față de cel gregorian. Până în zilele noastre, lipovenii au păstrat obiceiul efectuării semnului crucii în aproape orice acțiune pe care o întreprind.
Cea mai mare comunitate de ruși lipoveni din județul Constanța se află în localitatea Ghindărești, preponderentă numeric, în proporție de aproximativ 95 la sută din totalul locuitorilor comunei. Situată la 85 de km față de municipiul reședință de județ, pe malul drept al Dunării, localitatea Ghindărești, se mai numește, în limba rusă, „Novoseolki“ sau „Novinkoe“, adică „Satul nou“. Se pare că aceasta ar fi fost ultima așezare din Dobrogea în care s-au stabilit rușii lipoveni, prezența acestora aici fiind consemnată printr-un document din anul 1837. Aici, pe malul Dunării, lângă pădurile de tei ale ținutului dintre Dunăre și Marea Neagră, noua comunitate a rușilor lipoveni a început o viață nouă, aducând cu sine un consistent bagaj cultural. Tradițiile și obiceiurile deosebite, precum și gastronomia aparte a acestei etnii, au sporit farmecul locului și au contribuit la completarea semnificativă a multiculturalității dobrogene.
„Tuturor etnicilor ruși lipoveni din Dobrogea, le transmit multă sănătate, toate gândurile de bine și doresc să îi asigur de toată aprecierea și recunoștința mea față de contribuția adusă multiculturalismului dobrogean, dar și la îmbogățirea tradițiilor și obiceiurilor dobrogene! La mulți ani!”, a transmis președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.
Be the first to comment